Francúzsko znížilo daňovú sadzbu na kryptomeny

Novinky Francúzsko znížilo daňovú sadzbu na kryptomeny.
Francúzsko znížilo daňovú sadzbu na kryptomeny. Zdroj: shutterstock.com/Aha-Soft
BITmarkets BITmarkets

Zatiaľ to vyzerá, že nie je dňa, kedy by sa neobjavili nejaké negatívne správy ohľadne postoja rôznych vlád ku kryptomenám. Poďme dnes tento trend otočiť a zamerajme sa na tie pozitívne správy. Francúzsko sa totiž rozhodlo znížiť daňovú sadzbu pre kryptomeny. Ťažba sa bohužiaľ výnimky nedočkala.

Preložené z originálu, ktorý pre českú verziu kryptomagazínu napísal Pavel.

Síce Francúzsko spočiatku nebolo ku kryptomenám úplne pozitívne zdá sa, že sa veci menia k lepšiemu. Prvou lastovičkou nech je prehlásenie ministra financií už na počiatku tohto roku, kedy označil blockchain za nevyhnutnú revolúciu v ktorej čele bude stáť práve Francúzsko. Teraz pre zmenu vláda znížila pomerné zdanenie kryptomien zo 45% na 19%, teda o viac než o polovicu. Francúzska štátna rada sa uzniesla na zmene klasifikácie ziskov ktoré pramenili z obchodovania a ak zahrnieme aj sociálne príspevky, stále by sa jednalo o daň nižšiu než je 40%. Po dlhej dobe tu tak máme konečne informáciu, ktorá by mohla trhy opäť čiastočne rozpohybovať a prilákať nových investorov.

Mohlo by vás zaujímať: Blockchain spôsobí revolúciu, hovorí francúzsky minister financií

Kryptomeny ako hnuteľný majetok

Najvyššie administratívne uznesenie Francúzska, teda štátna rada, uznala kryptomeny za hnuteľný majetkom, ktorý podľa tabuliek podlieha nižšej dani. Po dlhých štyroch rokoch teda rada prepísala existujúce pravidlá, ktoré silne znevýhodňovali malých investorov a doslova im stúpala na päty. Pôvodne boli zisky evidované ako komerčný zárobok a nakoniec spadli do tabuľky aktív s najvyššou daňovou sadzbou.

Po novom ustanovení sa kryptomeny považujú za hnuteľný majetok, ktorý možno presúvať. Teda rovnako ako napríklad drahé kovy a majetok ako taký. Samotná ťažba kryptomien sa bohužiaľ výnimky nedočkala a tak možní záujemcovia o ťaženie musia počítať so stále rovnakým zdanením. A nevyzerá to, že by sa mala táto skutočnosť akokoľvek meniť.

Záver

Za uľahčenie situácie pre investorov si môže pripísať kredit minister financií Bruno Le Maire, ktorý ako jeden z mála požadoval diskusiu o kryptomenách na summitu G20, ktorý sa udial na začiatku roku. Vidí v blockchaine potenciál a nahradenie fiatu nadšene víta. Podľa neho nás čaká nevyhnutná revolúcia a malo by sa o nej hovoriť.

Rovnako pozitívne sa vyjadroval aj k ICO, samozrejme za predpokladu, že budú také projekty spoľahlivo regulované. A to tak licencované, ako aj bez licencie. Podobný prístup zaujíma taktiež Emmanuel Macron, francúzsky prezident.

Uvidíme, ako sa bude situácia naďalej vyvíjať. Neostáva než dúfať, že sa tohto pokroku chytia aj ďalšie štáty Európskej únie a nové pravidlá prilákajú ďalších investorov. Pokiaľ budú pozitívne správy pribúdať týmto tempom, máme sa rozhodne na čo tešiť.

Pokiaľ chcete dostávať upozornenia na naše články, použite zvonček, ktorý nájdete v ľavom dolnom rohu obrazovky. Taktiež nás môžete sledovať na facebooku.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.