Skončila expanzia stablecoinov? Podľa tejto metriky áno

Novinky Stablecoiny
Stablecoiny. Zdroj: Shutterstock.com/David Sandron
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Stablecoiny sú jedným zo základných pilierov celého kryptomenového trhu. Podľa webovej stránky Coinmarketap sa dokonca 3 z nich nachádzajú medzi top 10 kryptomenami podľa trhovej kapitalizácie. Trojicu najväčších tvorí USDT, USDC a BUSD. Najnovšie údaje ale naznačujú, že expanzia stablecoinov by mohla nabrať opačný smer.

Z trhu stablecoinov odchádza vysoký objem kapitálu, konkrétne od 4 do 8 miliárd dolárov mesačne. To odráža približne 8 % z celkovej ponuky stablecoinov a naznačuje to, že väčšina kapitálu stále zostáva v týchto minciach. Na grafe nižšie môžeme vidieť, že od marca 2022 trh čelí vysokému čistému odlivu stablecoinov.

Odlivy stablecoinov

Odlivy stablecoinov. Zdroj: Glassnode

Nakupuj a obchoduj kryptomeny na Binance, najlepšej a najlacnejšej burze na svete. V spolupráci sme pre teba pripravili špeciálne zľavy a bonus až do 50 USD! Vytvor si účet cez >>>náš odkaz<<< a získaj doživotnú zľavu 5 % na obchodné poplatky. Návod, ako jednoducho a lacno kúpiť a obchodovať kryptomeny, nájdeš v tomto článku.

Stablecoiny zásadne menia dominanciu

Okrem vysokých odlivov kapitálu došlo aj k významnému posunu v relatívnej dominancii ponuky stablecoinov:

  • USDT si počas týchto mesiacov udržoval dominanciu 45 až 50 %. Oproti roku 2020 ide o obrovský prepad, keďže Tether dosahoval dominanciu až vyše 80 %.
  • USDC dominancia dosiahla v tomto období nový vrchol 38 % v lete 2022, no odvtedy tiež klesá až dodnes.
  • BUSD je jediný stablecoin, ktorý zaznamenal počas tohto obdobia rast spomedzi top 3. Dominancia BUSD narástla z 10 % na 16 %.

Napriek rôznym trendom konkrétnych stablecoinov, odlivu kapitálu čelí trh ako celok. Na druhej strane objemy prevodov stablecoinov boli stabilné na úrovni okolo 16 miliárd dolárov denne počas rokov 2021 a 2022. Dokonca za posledný polrok narástli na 20 až 30 miliárd dolárov.

Rast dominancie BUSD je priamo spojený so samotnou expanziou burzy Binance. Naopak, masívny pokles dominancie spoločnosti Tether je spôsobený predovšetkým nedôverou mnohých investorov. Tether totižto dodnes jasne nedokázal, či je každý USDT krytý 1 dolárom. Spoločnosť sa vyjadrila, že disponuje dostatočnými rezervami, no nikomu nie je jasné akými.

Stablecoiny sú neoddeliteľnou súčasťou kryptomenového trhu, a preto sa ich držbe vyhne málokto. Aj na tomto trhu sa ale odporúča diverfizikovať a nedržať iba jednu mincu. Väčšina obchodníkov drží stablecoiny v likvidnej forme na burzách a vyčkáva na správnu príležitosť, ak trh klesne. Stále ale platí, že aj držanie týchto mincí má svoje riziká a každý držiteľ by si ich mal uvedomovať.

Mohlo by ťa zaujímať: Bývalý predstaviteľ SEC-u označil Tether za Ponziho schému

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.