- V dnešnej dobe sme radi, keď sa nám popri práci podarí zjesť aspoň niečo malé.
- To je však chyba, ktorá nás môže stáť zdravie.
- Výživová poradkyňa vysvetľuje, ako sa nastaviť.
Existujú konkrétne potraviny, ktoré pomáhajú udržať stabilnú hladinu cukru v krvi?
Výber potravín má priamy vplyv na hladinu cukru v krvi. Ak chceme hladinu cukru účinne regulovať, do jedálnička musíme zaradiť komplexné sacharidy s nízkym glykemickým indexom, ako napríklad celozrnné obilniny, strukoviny a ovocie. Niektoré potraviny, ako sú orechy, chia semienka, čučoriedky, quinoa, listová zelenina, cesnak či kurkuma, majú pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi.
Ako často by mal človek jesť, aby udržal svoj metabolizmus a hladinu cukru v rovnováhe?
Kedysi sa odporúčalo jesť malé porcie 5 až 7-krát denne, aby sa naštartoval metabolizmus. Najnovšie štúdie však tento mýtus vyvrátili. Nezáleží na tom, či jeme 3 alebo 5 porcií denne, dôležitá je nutričná vyváženosť a približná pravidelnosť v príjme potravy. Vtedy metabolizmus pracuje správne a udržiava hladinu cukru v rovnováhe.
Najnovšie výskumy dokonca tvrdia, že pri diabetikoch môže mať pravidelnosť v príjme potravy väčšie benefity, ak jedia 2-3 jedlá denne.
Najlepšie je plánovať vopred. Aj keď je človek večer unavený, pri sledovaní Netflixu si môže pripraviť jednoduché a nutrične vyvážené jedlo na nasledujúci deň. Tým sa zaručí, že sa vyhne hladovaniu a prejedaniu sa.
Navyše to šetrí čas a peniaze, čo ocenia napríklad aj mamičky pri plánovaní rodinných jedál.
Môže správna strava znížiť úroveň stresu? Ak áno, ako?
Áno, určite. Pravidelnosť v stravovaní pomáha udržať náladu a psychickú pohodu, pretože eliminuje fázy extrémneho hladu a následného prejedania sa. Pri hlade klesá hladina cukru v krvi, čo môže viesť k úzkostiam, stresu a zlej nálade.
Niektoré jedlá, ako napríklad feferónky alebo čokoláda s vysokým obsahom kakaa, navyše obsahujú látky, ktoré podporujú produkciu endorfínov, hormónov šťastia.

Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.
Ako sa vyhnúť veľkým výkyvom v energii a pocitu hladu počas dňa?
Pravidelnosťou v stravovaní. Ak jedálniček obsahuje všetky potrebné živiny a jedlá sa konzumujú pravidelne, výkyvy energie a hladu sa minimalizujú, a to dokonca bez ohľadu na to, či človek jedáva trikrát alebo päťkrát denne.
Čo by ste poradili ľuďom, ktorí majú problémy s udržaním pravidelného stravovania pre stres alebo náročné pracovné prostredie?
Dôležité je plánovanie. Mám tri deti a hektický život, ale vždy si naplánujem, čo budeme jesť na raňajky a desiatu. Vždy mám pri sebe aj malé jedlo alebo proteínový nápoj, aby som predišla hladovaniu a následnému prejedaniu sa. Takto si udržiavam kontrolu nad príjmom energie a kvalitou stravy.
Aký vplyv má načasovanie jedál na kvalitu spánku a regeneráciu organizmu?
Načasovanie jedla môže pomôcť predísť jedeniu tesne pred spaním, čo môže negatívne ovplyvniť kvalitu spánku. Ideálne je jesť posledné jedlo 2 až 3 hodiny pred spaním. Pre ľudí, ktorí majú citlivejšie trávenie, môže byť veľká porcia alebo nezdravé jedlo príčinou problémov so zaspávaním alebo budením sa počas noci. Plánovaním ľahšej večere môžeme zabezpečiť nerušený spánok a tým aj regeneráciu organizmu.