Jedlo, na ktoré Slováci nedajú dopustiť, je rizikové. Štúdia preukázala spojitosť s cukrovkou

  • Ukázalo sa, že pokiaľ denne konzumujete červené a spracované mäso, môžu nastať určité riziká.
  • Vybrali sme pre vás bezmäsité potraviny, ktoré sú skvelým zdrojom bielkovín.
Off topic Jedlo, na ktoré Slováci nedajú dopustiť, je rizikové
Jedlo, na ktoré Slováci nedajú dopustiť, je rizikové. Zdroj: Shutterstock.com/Volodymyr TVERDOKHLIB, PeopleImages.com - Yuri A
BitmarketsKvakomat mobil

Odkiaľ čerpať bielkoviny?

Pre mnohých ľudí je mäso hlavným zdrojom bielkovín v strave. Bielkoviny sú esenciálne pre rast a opravu tkanív, podporu imunitného systému a produkciu enzýmov a hormónov. Čo však robiť, ak sa rozhodnete vyradiť mäso zo svojho jedálnička, či už z etických, zdravotných, alebo ekologických dôvodov?

Našťastie, existuje mnoho rastlinných a alternatívnych zdrojov bielkovín, ktoré vám pomôžu udržať si vyváženú stravu. Poďme sa pozrieť na niektoré z najlepších možností.

Strukoviny

Strukoviny, ako je šošovica, fazuľa, hrach a cícer, sú bohatým zdrojom bielkovín. Napríklad jedna šálka varenej šošovice obsahuje približne 18 gramov bielkovín. Okrem toho poskytujú vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie, a množstvo vitamínov a minerálov, ako je železo a kyselina listová.

Strukoviny sú univerzálne; môžu sa pridávať do polievok, šalátov, príloh alebo pripravovať ako hlavný chod.

Orechy

Orechy a semienka, ako sú mandle, chia semienka, slnečnicové semienka, konopné semienka a ľanové semienka, sú výborným zdrojom bielkovín a zdravých tukov. Napríklad 30 gramov mandlí obsahuje približne 6 gramov bielkovín. Môžete ich pridať do jogurtu, smoothie, šalátov alebo konzumovať ako zdravý snack.

Mliečne výrobky a vajcia

Pre tých, ktorí nie sú prísni vegáni, sú vajcia a mliečne výrobky, ako sú jogurty, syry a mlieko, skvelým zdrojom bielkovín. Napríklad jedno vajce obsahuje približne 6 gramov bielkovín. Grécky jogurt je obzvlášť bohatý na bielkoviny, s približne 10 gramami na 100 gramov.

Zelenina

Aj keď zelenina nie je známa ako hlavný zdroj bielkovín, niektoré druhy ako špenát, brokolica a kel obsahujú slušné množstvo bielkovín, keď sa konzumujú vo väčšom množstve. Napríklad šálka varenej brokolice obsahuje približne 3 gramy bielkovín. Hoci to nie je veľa v porovnaní s inými zdrojmi, je to vítaný príspevok k celkovému príjmu bielkovín.

SpäťStrana 2/2
Ďalej
Okazio PCtxb
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.