Túto každodennú potravinu už budete v regáloch hľadať márne. Vieme, čo ju nahradí

  • Hnedé vajcia v supermarketoch vidno čoraz zriedkavejšie.
  • Otázne je, ako to bude vyzerať v blízkej budúcnosti.
  • Čoskoro kúpite v obchode len jeden druh vajec.
Ekonomika Hnedé vajcia miznú z regálov
Hnedé vajcia miznú z regálov. Zdroj: shutterstock.com/Sergey Ryzhov
BITmarkets BITmarkets

V slovenských supermarketoch sa hnedé vajcia hľadajú čoraz ťažšie. Pýtate sa prečo? Poznáme dôvod.

Hlavnou príčinou je to, že sa zvyšuje preferencia lacnejších a udržateľnejších bielych vajec, ktoré sú obľúbené hlavne v Nemecku. Informoval o tom portál Dutch News.

Sú biele vajcia rovnako kvalitné?

Henner Schönecke, predseda nemeckého združenia producentov vajec, vysvetlil, že biele sliepky, ktoré znášajú prevažne biele vajcia, sú životaschopnejšie a produktívnejšie.

Peter van Horne, odborník na farmárske ekonomiky, pripomína, že polovica všetkých holandských vajec smeruje do Nemecka. Tu majú zákazníci radšej biele vajcia, pretože sú približne o 9 % lacnejšie. Podľa neho Nemcom nezáleží na tom, či sú vajcia hnedé alebo biele, dôležitá je pre nich cena.

Je v tom rozdiel?

Očakáva sa, že aj Holanďania sa budú snažiť znížiť výdavky na vajcia. Van Horne zdôraznil, že aj keď si niektorí spotrebitelia môžu myslieť, že hnedé vajcia sú prirodzenejšie alebo šetrnejšie k zvieratám, tento názor vychádza ešte z čias, keď voľne chované sliepky boli typicky hnedé, pričom sliepky chované v klietkach znášali biele vajcia.

Okrem ekonomických výhod bielych vajec sa uvádza, že biele sliepky sú menej agresívne voči ostatným sliepkam, čo zlepšuje podmienky životného prostredia. Tieto sliepky tiež produkujú menej CO2, pretože sú menšie a ľahšie a spotrebúvajú menej krmiva.

Supermarkety ako Lidl či Albert Heijn už dnes predávajú biele vajcia. Albert Heijn údajne plánuje v budúcnosti predávať výhradne biele vajcia. Chce tým prispieť k cieľu firmy znížiť emisie skleníkových plynov o 45 % (v porovnaní s rokom 2018).

Združenie farmárov NVP priznáva, že supermarkety uprednostňujú biele vajcia, ale farmári majú skôr neutrálny názor. „Je mi to jedno, dodávame to, čo trh žiada,” komentoval predseda združenia Bart-Jan Oplaat.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Akú farbu teda kupovať?

Vajíčka sú vynikajúcim zdrojom výživy. Obsahujú bielkoviny, vitamíny A, B, D, E, K, minerály ako železo, fosfor a zinok, no bohaté sú aj na omega-3 mastné kyseliny. Farba ich škrupiny a žĺtka mätie množstvo spotrebiteľov. Aký je v tom teda rozdiel?

Určite ste si všimli, že vajcia nájdeme v rôznych farbách – od bielej a hnedej až po zelenú či dokonca modrú.

Genetika sliepok určuje farbu škrupiny

Svetlé škrupiny sú typické pre plemeno Leghorn, zatiaľ čo tmavé škrupiny často pochádzajú od sliepok plemien Rhode Island Red alebo Plymouth Rock.

Exotické modré alebo zelené škrupiny nájdeme u plemien ako Araucana či Poľská zelenonôžka. Tieto farebné varianty však neovplyvňujú zdravotnú hodnotu vajec. Tá závisí v prvom rade od podmienok chovu a stravy sliepok.

Mnohých Slovákov zaujíma i farba žĺtka. Často sa hovorí, že tmavší žĺtok signalizuje vyšší obsah omega-3 mastných kyselín a vitamínov. Tento jav spôsobuje prítomnosť karotenoidov v strave sliepky. Hoci farba žĺtka môže naznačovať rozdielnu stravu, výživová hodnota vajec sa podstatne nemení.

Aj keď internet môže poskytovať rôzne názory na zdravotné prínosy vajec s rozličnou farbou, treba si uvedomiť, že farba sama osebe nie je rozhodujúcim faktorom zdravia. Spotrebitelia by sa preto nemali nechať zviesť povrchovými charakteristikami, ale zamerať sa skôr na kvalitu a pôvod vajec, ktoré si vyberajú.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Dutch NewsTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.