BTC stále dominuje – tu sú dôvody prečo sme neprekonali 50,000$

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Altcoiny sa prudko prepadli 14. februára potom, čo cena BTC dosiahla nové historické maximum vysoko nad 49,000 dolárov. Prečo teda presne padli altcoiny?

Existujú dva hlavné dôvody, prečo sa trh s altcoinmi stiahol späť napriek sile dominantnej kryptomeny.

  1. Keď cena bitcoinu narástla na nové rekordné maximum, vysala väčšinu objemu na trhu s kryptomenami. To prirodzene spôsobilo, že trh sa prehupol k BTC, čo prispelo k stiahnutiu altcoinov.
  2. Po druhé, Ether, ktorý často vedie na trhu s altcoinmi, oproti bitcoinom prudko poklesol.

Kombinácia týchto dvoch faktorov v kombinácii s neistotou okolo bitcoinu na úrovni rezistencie 50,000 dolárov zosilnila predajný tlak na altcoinovom trhu.

Na druhú stranu sa jedná o krátkodobú situáciu. To, či Bitcoin prelomí 50,000 dolárov, tak zostáva dôležitou otázkou, ktorá rozhodne o smerovaní krátkodobého cenového cyklu kryptotrhu.

Kde sa nachádza trh Bitcoinu?

Loading ... Loading ...

Počas vzostupu bitcoinu majú altcoiny sklon k prudkému nárastu. Keď však BTC konsoliduje alebo zaznamenáva mierny pokles, altcoiny často zaznamenávajú veľké poklesy cien oproti BTC aj voči americkému doláru.

Čítajte tiež – Ethereum už veľmi blízko od dôležitej psychologickej úrovne!

BTC je nateraz býčí, čo je užitočné pre alty

Bitcoin si nateraz zachováva svoju vzrastajúcu štruktúru trhu, čo by v dohľadnej dobe zmiernilo časť predajného tlaku na trhu altcoinov. Za posledné hodiny však BTC neudržal krátkodobú podporu a trh spadol nadol.

Napriek, tomu, že sme neudržali tento krátkodobý pattern, Bitcoin sa stále nachádza v rastúcom trende, či z dlhodobého alebo strednodobého hľadiska.

Ponaučenie z tohto denného prepadu je jednoznačné – bitcoin ovláda trh. Jeho volatilita sa odráža na altcoinoch niekoľko násobne. Sme teda v rovnakom cykle ako pred 3 rokmi? Absolútne nie! Je tu mnoho odlišností ako napríklad to, že dominancia BTC je stále v porovnaní z predošlou altcoin sezónou vysoká. Ďalšou odlišnosťou je obrovský záujem inštitúcií. Nehovoriac o tom, že likvidita BTC postupne klesá a cirkulujúca ponuka taktiež.

Cirkulujúca ponuka BTC sa znižuje – vlastniť Bitcoin je čoraz vzácnejšie!

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.