Litecoin je podhodnotený – prečo môže konkurovať Bitcoinu?

Novinky tvorca Litecoinu Charlie Lee - Ban
tvorca Litecoinu Charlie Lee - Ban, zdroj:
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Litecoin je tiež nazývaný ako digitálne striebro, pričom BTC skôr ako digitálne zlato. LTC si už dlhé roky udržuje kapitalizáciu medzi top kryptomenami, či už išlo o medvedí alebo býčí trend. Napriek tomu Litecoin v poslednom bullrune zaostával za niektorými highcapmi. To by sa však mohlo čoskoro zmeniť a Litecoin by mohol v konečnom dôsledku ťažiť z úspechu Bitcoinu. Tu je dôvod.

Trh s kryptomenami vyzerá inak, ako tomu bolo v minulosti. Medzi hlavné dôvody patrí skutočnosť, že Litecoin už nie je v prvej desiatke podľa trhového kapitalizmu. XRP tiež klesol z tretej priečky kvôli problémom s USA, takže okrem Etherea a Bitcoinu dominujú v priemysle úplne nové kryptomeny.

LTC je však vhodnejší pre menšie transakcie a ponúka kanály Lightning Network, aby udržiaval poplatky na minimálnej úrovni. Oba sú kľúčové dôvody, prečo by altcoin mohol ťažiť z BTC. Ale je toho oveľa viac.

Čítajte tiež – Najväčšia expirácia ETH opcií v roku 2021 – aká cena je kľúčová?

Prečo bude Litecoin voči Bitcoinu rásť?

Dôvody uvedené vyššie sú jednoznačne faktory ktoré by sa mohli preliať do ceny LTC. Litecoin sa rodí z kódu Bitcoin Core. Rovnako ako Bitcoin, aj tu existuje obmedzená ponuka iba 84 miliónov LTC – štvornásobok ponuky BTC.

Pri ťažbe sa spolieha na Scrypt namiesto SHA256, čo by mohol byť rozlišujúci faktor, vďaka ktorému bude môcť Litecoin nielen voči Bitcoinom dosahovať dobré výkony, ale dokonca ho prekoná. Scrypt je rovnaký hashovací algoritmus, aký používa Dogecoin a je energeticky efektívnejší ako Bitcoin. Ak sa energeticky priateľské kryptomeny stanú novým trendom, nastane čas pre LTC.

LTC/BTC. Zdroj: TradingView

Graf LTC / BTC ukazuje dlhoročnú nedostatočnú výkonnosť. Každý Bitcoin je viac ako 200-krát cennejší ako každý Litecoin. Jeho ponuka je však iba štyrikrát väčšia. Matematika sa teda nezhoduje a keď si to trh konečne uvedomí, môže to byť pre LTC silné zotavenie.

Death-cross BTC môže byť nakoniec býčím nákupným signálom

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.