Je tokenizácia cenných papierov budúcnosťou investovania?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Tokenizované akcie spoločností Apple, Tesla a GameStop presiahli 1 milión dolárov za deň počas obchodovania na kryptoburzách Binance a FTX.

Je tokenizácia cenných papierov budúcnosť? V rozhovore pre Raiffeisen Bank International bankári vedúci centrum výskumu blockchainu uviedli, že do roku 2030 bude skutočne väčšina cenných papierov tokenizovaná. Údaje o všetkých ponukách tokenov cenných papierov ukazujú, že v roku 2020 sa vyzbieralo takmer 5 miliárd dolárov.

Ako sa bude tokenizovať?

Posledným trendom je sebaobstarávanie cenných papierov a opätovný návrat finančných nástrojov na doručiteľa. Tokenizácia finančných nástrojov umožňuje investorom odstrániť cenné papiere z burzy a poslať ich na novú burzu so súkromným kľúčom.

Burzy môžu prilákať investorov na vklad cenných papierov tým, že im ponúknu úroky z ich vkladov za požičanie ich cenných papierov burze, ktorá následne požičia akcie iným dlžníkom. Výmeny môžu tiež umožniť investorom použiť svoje cenné papiere ako zábezpeku na pôžičky alebo na obchodovanie s maržou.

To drasticky zmení dopyt po cenných papieroch, pretože menej investorov bude predávať. Zvýši sa dopyt aj po atraktívnych cenných papieroch, pretože globálna skupina investorov bude odteraz schopná ľahko investovať do cenných papierov v iných krajinách.

Čítajte tiež – Cardano spúšťa svoj prvý Cross-Chain Bridge – k čomu poslúži?

Objemy prudko rastú

Denný objem obchodov na Binance a FTX s tokenizovanými tradičnými akciami, ako sú Tesla (TSLA), Coinbase (COIN), GameStop (GME) a ​​Apple (AAPL), presahuje mesačný objem obchodovania so všetkými tokenmi cenných papierov na populárnych burzách ako sú tZERO, Merj, Open Finance Network a TokenSoft.

Denný objem obchodov s tokenizovanými tradičnými akciami prekročil na začiatku mája na Binance a FTX 4 milióny dolárov za jeden deň oproti 3,9 milióna dolárov za celý apríl na tZERO, Merj, Open Finance Network a TokenSoft. Celková trhová kapitalizácia tokenov cenných papierov sa pohybuje okolo 700 miliónov dolárov. Do konca tretieho štvrťroka 2021 to môže prekročiť miliardu dolárov.

Kraken zahájil mobilné obchodovanie v USA – konkurencia pre Coinbase?

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.