Polkadot parachain aukcie. kvelá príležitosť, ako zarobiť na kvalitných projektoch?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Už dlhšie v mojich článkoch spomínam pojem parachain v súvislosti so sieťou Polkadot a jej kryptomenou DOT. Zatiaľ som však ešte podrobne nevysvetlil, čo to vlastne je parachain a akú má funkciu. V tomto článku sa bližšie pozrieme na parachainy a blížiace sa aukcie. Mohla by to byť totiž skvelá príležitosť ako zarobiť na kvalitných projektoch, tak poďme na to.

Polkadot blockchain

Aby sme pochopili podstatu a význam parachainov, musíme sa najskôr pozrieť na samotnú sieť Polkadot a to, ako funguje. Polkadot blockchain je navrhnutý tak, aby poskytoval možnosť zdieľať spoločné prostredie, v ktorom môžu rôzne blockchainy vzájomne spolupracovať.

Tieto blockchainy sa môžu spojiť so sieťou Polkadot a pracovať paralelne ako takzvané parachainy. V základnom reťazci, ktorý sa nazýva relaychain sa kontrolujú transakčné adresy a údaje sa štandardizujú, aby tomu porozumel každý systém. Blockchainy spojené s Polkadotom môžu používať svoj vlastný PoS mechanizmus a rozhodnúť sa, kedy a ako aktualizovať svoj kód a spustiť zvolené decentralizované aplikácie alebo tokeny. 

Nasledovný obrázok vám to pomôže pochopiť a predstaviť si ako to v praxi vyzerá.

Parachain aukcie

Aby mohol byť nejaký blockchain pridaný do Polkadotu ako parachain, musí v aukcii vyhrať jeden z dostupných slotov pre parachainy. Parachain slot je na Polkadot sieti vzácnym zdrojom a bude k dispozícii iba obmedzený počet. Na začiatku sa bude môcť každých pár mesiacov odomknúť iba niekoľko slotov. Cieľom je mať k dispozícii celkovo 100 parachain slotov na sieti Polkadot. Tieto sloty sa budú predávať v aukciách, avšak nejedná sa o klasickú aukciu, kedy vyhrá posledná najvyššia ponuka. Víťaz sa totiž určí pomocou náhodného snapshotu vykonaného počas aukcie.

Mohlo by vás zaujímať: NÁVOD na staking EGLD – Úročte svoje kryptomeny bez rizika za 20% ročne!

Ponuky prostredníctvom DOT

Parachain aukcie sa najskôr uskutočnia na Kusame, čo je akási testovacia sieť pre Polkadot. Podľa CEO Polkadotu, Gavina Wooda, by sa tieto aukcie mohli začať už budúci mesiac. Sloty by sa mali dražiť po jednom a každá aukcia s parachain slotmi bude trvať dva týždne. Počas tohto dvojtýždňového obdobia budú projekty, ktoré dúfajú v získanie parachain slotu na Polkadote, umiestňovať svoje ponuky pomocou DOT. Ktorýkoľvek projekt ponúkne najvyššie množstvo, keď sa na konci aukcie urobí náhodný snapshot, vyhrá slot a krátko nato sa zapojí do relaychainu.

Fakt, že sa budú ponuky v aukcii vykonávať pomocou kryptomeny DOT, znamená, že sa zdvihne dopyt po DOT a to by mohlo významne zvýšiť cenu. Takisto treba vziať do úvahy, že najbližšie mesiace čakajú celú sieť Polkadot významné udalosti. Môžete si pozrieť graf Cardano (ADA), čo urobil s cenou významný update siete. Nechcem robiť predikcie, pretože tento článok nie je o veštení, no DOT na dlhodobé držanie je určite vhodnou voľbou.

Lákajú vás deflačné “meme/moon” kryptomeny? Tieto fakty vás od toho určite odradia

Záujemcovia o parachainy – zlatá baňa?

Kryptomien, ktoré majú za cieľ stať sa parachainami na Polkadote je veľa. Tieto kryptomeny sú v drvivej väčšine projekty s nízkou kapitalizáciou, čo im dáva veľa priestoru na rast. Prípadná výhra slotu a začlenenie do Polkadot siete, ktorá je a bude nepochybne jednou z najlepších a najkvalitnejších, by mohlo týmto malým kryptomenám priniesť veľmi slušné zhodnotenie v krátkej dobe.

Dôležitá však samozrejme nie je len prípadná výhra slotu, ale aj samotná kvalita danej kryptomeny. Ja som vám nedávno predstavil dvojicu horúcich kandidátov na výhru parachainu slotu. Sú to LIT a PHA. Prinášajú dôležité inovácie a majú obrovský potenciál. Dôležité je, či sa im ho podarí využiť. Oboje kryptomeny už sú na Binance, čo im taktiež dvíha kredit.