Zcash dnes oslavuje svoj prvý halving a Canopy hard-fork

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Jediná skutočne anonymná kryptomena súčasnosti má dnes veľký deň. Vyťažením bloku č. 1 046 400 oslávila svoj prvý halving a k tomu aj spustenie Canopy hard-forku. V komunite okolo Zcashu bol tento deň dlho očakávaný, pretože výrazne posilnil pozíciu coinu na trhu.

Halving kryptomeny Zcash

Jednak sa inflácia znížila na polovicu, čo Zcashu podobne ako pri Bitcoine umožní jednoduchšie rásť. Nie je to samozrejme záruka nejakých masívnych ziskov, ale zníženie inflácie je vždy dobrou správou. Zcash sa dnes ťaží hlavne na CPU a GPU, no Bitmain v roku 2019 predstavil aj Antminer Z9 ASIC zameraný na ťažbu kryptomien s algoritmom Equihash.

Dodnes ťažiari za každý blok získali 6,25 ZEC, ktoré by dnes na burze mohli predať za 380 $. Po halvingu je to už samozrejme iba 3,215 mincí. Vyťažiť jeden blok trvá v priemere 75 sekúndy.

Kapitalizácia Bitcoinu už dosiahla historické maximum! Takže teraz ideme dole?

Canopy hard-fork – podpora komunity a koniec nezmyselnej podpory zakladateľov a angel investorov

Spolu s halvingom sme sa dočkali aj Canopy upgradu, ktorý spravil niekoľko dôležitých vecí. Vznikol nový Major Grants Fond, do ktorého putuje 8% všetkých vyťažených mincí. 7% poputuje pre Electric Coin Company (ECC) a ďalších 5% pre Zcash Foundation. Mineri tak získavajú iba 80% všetkých coinov.

Vznik fondu komunita vníma ako veľmi dôležitý. Tvorcovia kryptomeny týmto spôsobom podporia komunitu Zcash vývojárov a zabezpečí rast a decentralizáciu tohto protokolu. Pred hard-forkom sa jednoducho 20% vyťažených mincí rozdelilo medzi ECC, Zcash Foundation zakladateľov a investorov, ktorí pomohli vytvoriť Zcash. Zakladatelia a investori po novom nebudú dostávať nič, čo komunita vrelo privítala.

Zcash na hodinovom grafe

Zcash na hodinovom grafe

Cena ZEC na halving nijak zvlášť nereaguje. Krátko po polnoci začala padať a z hodnoty 67$ klesla na súčasných 62$. Zcash je aktuálne možné kúpiť za relatívne dobrú cenu a ak bude v roku 2021 pokračovať rallye Bitcoinu, môžeme sa tešiť na zaujímavé zisky.

Prerobili ste v roku 2017 na Zcashi alebo na iných kryptomenách? Tak teraz si môźete napraviť chuť:

Prerobili ste v roku 2017 na kryptomenách? Teraz si môžete napraviť chuť!