Fundamenty na vrchole – Tri hlavné dôvody, prečo sa nebáť o cenu kryptomien

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Cena kryptomien posledné dva mesiace vytrvalo, aj keď veľmi mierne, klesá. Do priestoru sa opäť vracia strach a neistota. To však nie je z dlhodobého hľadiska potrebné, pretože fundamentálne hodnoty jednotlivých sietí sú na extrémnom vzostupe. Veľká časť kľúčových metrík už prekročila ATH z konca roka 2017.

Fundamenty nad sentiment

Sentiment v priestore kryptomien je vrtkavá veličina. Väčšinu investorov stále tvoria bežní ľudia, ktorí sa rozhodli risknúť vstup do vysoko špekulatívneho prostredia. Sú to ľudia, ktorí nemajú skúsenosti s investovaním a často sú ovládaní náladami, ktoré sa môžu zmeniť zo dňa na deň, alebo aj z hodiny na hodinu.

To znamená, že vysoká miera volatility silne hrá na nervy malých investorov. Nálady sa tak v krátkodobom horizonte až prekvapivo rýchlo menia. A preto nie sú dobrým indikátorom toho, ako je na tom trh.

Čo je naopak dobrým indikátorom, to sú fundamentálne štatistiky jednotlivých sietí. Dnes sa pozrieme na tri najdôležitejšie indikátory, ktoré jasne ukazujú, že sa priestor kryptomien vyvíja zdravým spôsobom a z dlhodobého hľadiska tak máme vykročené veľmi dobre do budúcich rokov.

Bitcoin analýza – 3 dôvody, prečo bude Bitcoin v roku 2020 padať

Stablecoiny na extrémnom vzostupe

Jedným z hlavných indikátorov, ktorý ukazuje počet novo prichádzajúcich peňazí do priestoru sú tzv. stablecoiny. Tie reprezentujú nové peniaze, ktoré pritekajú do priestoru kryptomien. A nie je ich málo.

Na začiatku roka 2020 bola celková kapitalizácia stablecoinov približne 5,5 miliardy dolárov. To už nie je pravda a za pol roka na to sa kapitalizácia zvýšila 3-krát. Teraz môžeme vidieť počet stablecoinov, ktorý je na úrovni takmer 21 miliárd dolárov.

Ako vidieť na grafe, tak kapitalizácia stablecoinov v poslednom pol roku nabrala naozaj enormné obrátky. Rast je to bezprecedentný. A vypovedá o fakte, že do kryptomien teraz priteká naozaj veľa peňazí a ich efekt sa ešte len prejaví.

To môže byť určite aj za dlhšie obdobie, takže nie je radno očakávať vzostup v blízkych dňoch. Z dlhodobého výhľadu je to však výborná správa.

Nenulové adresy na Bitcoine

Kritickou metrikou pri BTC ako hlavného reprezentanta kryptomien sú nenulové adresy. To sú adresy, ktoré vlastnia aj minimálne množstvo BTC. Tie sú na dlhodobom vzostupe, aj keď prepad po roku 2017 bol veľmi poznateľný.

Ako vidieť na predchádzajúcom grafe, tak v roku 2017 bol trh naozaj prepálený a veľa malých investorov sa rozhodlo predávať. To vidno na silnom prepade na začiatku roka 2018.

Avšak teraz sme už na ATH v počte nenulových adries a rýchlosť, s ktorou táto metrika stúpa, sa opäť zrýchľuje. To indikuje prísun nielen nových peňazí, ale aj nových ľudí do kryptomien.

Nedávno sa nacvičoval prechod na Ethereum 2.0 a nie všetko išlo hladko

Ethereum a počet transakcií

Celkový počet nenulových adries pri ETH už prekonal Bitcoin o desať miliónov. Tým sa jasne ukazuje, že využitie siete ETH je na vysokej úrovni. Pri ETH ide samozrejme tiež o to, že vďaka rozmanitosti ekosystému majú používatelia zvyčajne viac peňaženiek a tiež do tejto metriky budú zapadať smart kontrakty.

Ethereum však exceluje v inej metrike, a tým je počet transakcií. Tie dlhodobo strčia Bitcoin do vrecka. Ak sa pozrieme na mesačné priemery, tak ETH už aj prekročilo v počte transakcií ATH z konca roka 2017.

Za mesiac tak na sieti prebehlo skoro 36 miliónov transakcií. To je viac než milión transakcií na deň (Bitcoin má približne 350 tisíc transakcií denne). To jasne ukazuje záujem o používanie siete. Kým cena ETH bola na začiatku roka 2018 okolo 1 200 USD, tak teraz sa pohybuje okolo 400 USD a pritom sa už sieť využíva viac.

Záver

Ak sa teraz obávate o to, ako sa trh bude vyvíjať, vôbec si nemusíte robiť toľko vrások. Fundamentálne indikátory poukazujú na vzostup. Kryptomeny sú však vysoko rizikové investície a preto je potrebné počítať aj kritickými prepadmi.

Menšie cenové pohyby však vypovedajú skôr o momentálnej nálade ako o fundamentálnom vývoji kryptomien.

Čo čítať ďalej:

Prečo sa špekuluje, že vstúpi do obehu 150 000 BTC z Mt. Goxu?

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Adam Kracík.