Bitcoin, kryptomeny a regulácie

Pre začiatočníkov Nie, Kórea nebude zatvárať krypto-burzy
Nie, Kórea nebude zatvárať krypto-burzy,zdroj: www.shutterstock.com/AlexeyStruyskiy
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Zatiaľ čo väčšina krajín nepovažuje používanie Bitcoinu za nezákonné, štatút kryptomien je rôzny, s rozdielnym prístupom k reguláciám. Niektoré krajiny vyslovene povolili jeho používanie a obchod, iné ho zakázali alebo obmedzili a iné sa ešte oficiálne nevyjadrili. Situácia sa navyše neustále vyvíja a mení, takže tento článok ani zďaleka nepopisuje konečný stav.

Regulácia sa blíži

V poslednej dobe sa ale regulačné snahy niektorých krajín a tiež medzinárodných autorít zosilňujú. Čína zakazuje ICO a kryptoburzy, Južná Korea sa tiež snaží regulovať kryptoburzy. Austrália, USA a ďalší sa snažia zahrnúť zisky, generované kryptotrhom, do daní. Francúzsky minister financií Bruno Le Maire požaduje nový právny rámec, ktorého cieľom je regulovať digitálne meny za účelom zamedzenia daňových únikov a financovania terorizmu. Ruský prezident Vladimír Putin sa domnieva, že v budúcnosti bude potrebná legislatíva, ktorá by stanovila pravidlá pre sektor kryptomien. Joachim Wuermeling z Bundesbank predpokladá, že je veľmi málo pravdepodobné, že tento digitálny globálny jav bude môcť byť regulovaný pomocou rozdielnych národných predpisov po celom svete. Debata o kryptomenách bude súčasťou nadchádzajúceho summitu G20.

Správy o ďalších plánovaných reguláciách ďalej zrážajú aktuálnu cenu Bitcoinu a ostatných kryptomien.

Pre ďalší vývoj cien je teraz dôležité, ako sa ku kryptomenám postavia štátne regulačné orgány v Južnej Kórei a v Číne. Prípadný úplný zákaz nebo sprísnenie už existujúcich obmedzení by mali silný dopad na celkový vývoj trhu.

Regulácia kryptomien v Južnej Kórei

Podľa posledných informácií miestnej spravodajskej agentúry Yonhap, Juhokórejská vláda v pondelok 22. januára oznámila, že bude vyberať 22% daň z príjmu právnických osôb a 2,2% miestnu daň z príjmu kryptobúrz v krajine. Okrem objednávky finančnej kontroly bánk a búrz vláda už zakázala používanie anonymných kryptomenových účtov, zastavila vytváranie nových účtov a zakázala maloletým a zahraničným užívateľom obchodovať na burzách vo svojej krajine. Tento zákaz má byť platný koncom januára. Juhokórejská verejnosť sa snaží bojovať s návrhom nedávnych vládnych nariadení. Po dosiahnutí potrebných 200 000 podpisov v petícií sa v súčasnej dobe čaká na oficiálnu reakciu vlády. Vláda má na reakciu 30 dní. Vývoj situácie naviac skomplikovalo prehlásenie Kórejskej agentúry pre ochranu spotrebiteľa, že zákaz obchodovania s kryptomenami v krajine je ilegálny.

Regulácia kryptomien v Číne

Čína sa od roku 2013 snaží regulovať používanie kryptomien. Zatiaľ čo súkromné subjekty môžu držať a obchodovať s Bitcoinmi, firmám alebo bankám to zakazuje vládne nariadenie. 9. februára 2017 došlo na niekoľkých kryptoburzách v Číne k oneskoreniu alebo pozastaveniu transakcií s Bitcoinmi. Predpokladala sa regulačná činnosť zo strany štátnych orgánov. Situácia v Číne nedávno vyvrcholila po úplnom zákaze ICO a kryptobúrz a v posledných dňoch po správach o zákaze ťažby.

Ďalej sa Čína dohaduje s Južnou Kóreou a Japonskom o ďalšom postupe v oblasti regulácií „špekulatívnych transakcií na trhu”. Konkrétne sankcie, ktoré môžu byť uložené bankám a burzám, zostávajú nejasné. Zrušenie nebo zmrazení virtuálnych účtov sa zdá byť jediným krokom, ktorý môžu regulačné orgány teraz uskutočniť.

Regulácia kryptomien v EÚ

Európsky parlament a Rada Európskej únie navrhli pozmeniť smernicu o predchádzaní prania špinavých peňazí a financovania terorizmu, ktorá bude vyžadovať od kryptobúrz a digitálnych peňaženiek identifikáciu podozrivých aktivít, čo by zahŕňalo identifikáciu užívateľov Bitcoinov. Ak návrh prejde, bude nutné, aby bolo nové nariadenie implementované do legislatívy členských krajín.

Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok uviedol, že zatiaľ čo ruská centrálna banka má v súčasnej dobe dostatočné právomoci, bude v širšom zmysle v budúcnosti rozhodne vyžadovať legislatívnu reguláciu kryptomien. Ruské ministerstvo financií očakáva, že do konca februára 2018 bude predstavený návrh zákona o regulácií nových finančných technológií, vrátane stanovenia pravidiel pre obeh kryptomien a pre ICO na území Ruska, povedal vo štvrtok novinárom zástupca ministra financií Alexej Moisejev.

Regulácia kryptomien vo Švajčiarsku

Švajčiarsko sa naopak stavia ku kryptomenám veľmi pozitívne. V roku 2016 kantón Zug pridal Bitcoin ako prostriedok platenia mestských poplatkov. Podľa Bitcoin Asociácie je BTC vo Švajčiarsku oslobodený od dane. Nedávno povedal Johann Schneider-Ammann, švajčiarsky minister hospodárstva, že krajina by sa mala usilovať o to, aby sa stala „kryptonárodom”, pokiaľ skúsenosti z kantónu Zug, nazývaným teraz „Crypto Valley”, zostanú pozitívne.

Regulácia kryptomien v MMF a USA

Výzva MMF ku globálnej spolupráci pri regulácií kryptomien prichádza v dobe, kedy americký minister financií Steven Mnuchin minulý týždeň potvrdil existenciu niekoľkých interných pracovných skupín, ktoré sa zaoberajú využívaním kryptomien a prevenciou ich zneužívania v nelegálnych aktivitách.

Medzinárodný menový fond, organizácie Spojených národov pre globálnu menovú spoluprácu, finančnú stabilitu a hospodársky rast, presadzuje globálnu diskusiu a spoluprácu medzi regulátormi v celosvetovom merítku, aby vytvorila politiky týkajúce sa kryptomien.

Záver

Podľa všetkých dostupných informácií to vyzerá, že základná otázka ohľadom regulácie kryptomien už nie je či je to možné, ale akým spôsobom a kedy sa to uskutoční v danej krajine a nakoľko účinné sa tieto regulácie ukážu. Trhom sa ale správy o plánovaných reguláciách príliš nepáčia a reagujú na každú novú poklesom. S tým je potrebné počítať a zahrnúť tieto správy tiež do investičných stratégií.

Ak chcete zostať informovaní, môžete nás sledovať na našom Facebooku alebo diskutovať na fóre.

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.