TRON do roka predbehne Ethereum! – hovorí vývojár Bitcoinu

BitmarketsBitmarkets

Ethereum – mnohými milované, mnohými nenávidené. Druhá najväčšia kryptomena podľa kapitalizácie drží veľa prvenstiev. Prvá decentralizovaná platforma s funkčnými smart kontraktmi, prvý ekosystém decentralizovaných aplikácií… Ethereum patrí medzi najdôležitejšie projekty súčasnosti a jeho vznik zapríčinil vzostup blockchainov druhej generácie.

Ethereum však ani zďaleka nie je jediné. Má množstvo silných konkurentov a jedným z nich je aj kontroverzný TRON – kryptomena, o ktorej Bitcoinový vývojár Udi Wertheimer vyhlásil, že do roka prekoná Ethereum.

ETH – TRON flippening je vraj neodvratný. Udi svoj (kontroverzný) názor zverejnil na Twitteri po rozhovore so zakladateľom TRONu Justinom Sunom.

V ďalšom tweete sa pokúsil porovnať niektoré dôležité vlastnosti TRONu, ktoré podľa neho Ethereu chýbajú.

TRON

  • Viac blokov
  • Viac transakcií
  • Rýchly vývoj
  • Zameranie na biznis
  • Viac využití
  • Rezistentný voči cenzúre

Ethereum

  • Pomalé
  • Neefektívne
  • Neflexibilné
  • Peklo pre vývojárov
  • Bez zamerania na biznis
  • Tyrani cenzurujú, čokoľvek sa im zapáči

Pokus o šírenie dezinformácií?

Veľmi kontroverzný a jednostranne zameraný tweet, očividne ovplyvnený emóciami. A nebojím sa dodať, že ide o vedomé rozširovanie nepravdivých informácií. To sa však na Twitteri deje neustále.

Iste, ak sa na Ethereum a TRON pozrieme úplne povrchne a budeme ignorovať všetko, čo nie je na prvý pohľad zrejmé, dospejeme k rovnakému názoru ako Udi. Našťastie, realita je o niečo komplexnejšia. Tvrdiť o Ethereu, že je cenzurované tyranmi a je to peklo pre vývojárov, je veľmi krátkozraké.

A čo biznis?

Absencia fókusu na biznis je najväčšou výhodou Etherea, ktoré tento aspekt necháva na vývojárov decentralizovaných aplikácií. Ethereum je neutrálna platforma, na ktorú môže prísť ktokoľvek a dostane rovnakú príležitosť ako ktokoľvek iný. TRON sa vydal inou cestou, je viac centralizovaný a jeho smer udáva tím z TRON Foundation.

Ide o úplne rozdielny prístup. TRON a Ethereum by sa dali prirovnať k Windowsu a Linuxu – dva rozdielne prístupy k budovaniu operačných systémov pre počítače. Linux dnes jasne prevažuje a Windows je obmedzený hlavne na klasické počítače a notebooky, no oba majú svoje pre a proti a svet je vďaka nim lepší.

Projekty TRONu ako Bittorrent, blockchain.org alebo nedávno oznámené partnerstvo so zmenárňou Poloniex sú síce fajn, no cieľom Etherea nie je vytvárať aplikácie, ale vyvinúť rýchlu a spoľahlivú platformu, ktorú raz možno bude využívať celý svet.

Môže vás zaujímať: Tron spúšťa dlho očakávané projekty BitTorrent Speed a BitTorrent File System!

Pomalý Ethereum blockchain

Udi pri svojej kritike Etherea samozrejme nezabudol spomenúť aj jeho pomalý a neefektívny blockchain. Ethereum, bohužiaľ, ešte stále funguje na podobnom princípe ako Bitcoin. Dnes už vieme, že PoW konzenzus algoritmus je pre smart kontrakty nevhodný, pretože je neefektívny.

Vývojári Etherea sa tento problém snažia vyriešiť niekoľkými spôsobmi. Najsľubnejšie momentálne vyzerá riešenie, ktoré vytvára tím Ethereum Foundation na čele s Vitalikom Buterinom. Ethereum 2.0 prinesie obrovské zmeny celého ekosystému a malo by vyriešiť všetky súčasné problémy.

Problémy s vývojom Etherea 2.0

Bohužiaľ, tento projekt je veľmi komplexný a jeho vývoj trvá dlhšie ako sa predpokladalo. Meškanie softvérových projektov však nie je žiadna novinka, vlastne je to skôr pravidlo a pri vývoji blockchainov to platí dvojnásobne. Aj malá chyba v kóde totiž môže nenávratne zničiť celú multi-miliardovú platformu.

Čo sa týka TRONu, ten problémy s rýchlosťou a efektivitou rieši čiastočnou centralizáciou blockchainu, čo z dlhodobého hľadiska nie je dobrý nápad a presne to je dôvod, prečo TRON nie je vhodný kandidát na vytvorenie globálnej decentralizovanej platformy so smart-kontraktmi.

Všetko sa však o niekoľko rokov môže zmeniť. Kto vie? Ethereum vývojárom sa možno nikdy nepodarí naplniť svoju víziu a komerčné projekty TRONu budú mať obrovský úspech. Neostáva nám nič, než čakať. A keď už čakáte, možno by ste sa viac mohli vzdelať v oblasti blockchainov. Pripravili sme pre vás skvelý článok o dôležitom aspekte Etherea 2.0. Ethereum Sharding vyzerá sľubne a v blízkej budúcnosti by mohol byť reálne nasadený do produkcie.

(článok pokračuje pod odkazom)

Všetko, čo potrebujete vedieť o Ethereu a o škálovaní: Sharding, Casper a Plasma

Záver

Ethereum aj TRON sú rozhodne kvalitné projekty a majú svoje pre a proti. Ide o dva úplne rozdielne prístupy k vývoju turingovsky kompletných blockchainov. Môžeme ich porovnávať, no nezabúdajme na kontext. To, čo urobil Udi bolo krátkozraké a mal by sa za to hanbiť.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:

Najčítanejšie články

1

Deravý zákon. Slovenskí seniori môžu skončiť úplne bez príjmu

2

Zmeny v MHD platné od septembra: O niektorých z nich by ste mali vedieť

3

Čoskoro príde krach. Využite nákup za nízke ceny, odporúča expert

4

Dom za 10 000 eur či auto za 1 600 eur: Štát rozpredáva majetok za zlomok ceny

5

Slováci kradnú v obchodoch vo veľkom. Supermarkety reagujú na kriminálny boom

PR články

Fibonacciho nástroje: Ako vďaka nim zlepšiť svoje obchodné zručnosti?

PR články  | 6. septembra 2024

PR článok XTB. Trading je špecifickou disciplínou, ktorá nie je pre každého. Na rozdiel od dlhodobých investorov, obchodníci často pracujú s celým radom analytických funkcií, ktoré im pomáhajú v lepšej predikcii trhových pohybov.

Od nováčika k úspešnému traderovi

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex