Ďalšie štyri známe spoločnosti odstupujú od Libry – Ide o jej koniec?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Iba koncom minulého týždňa sa s projektom Libra rozhodla ukončiť spoluprácu spoločnosť PayPal. Aj keď išlo iba o jednu spoločnosť, ihneď sa začalo hovoriť o dopade na tento projekt. Tam sa však zlé správy pre Libru ani zďaleka neskončili. Neprešiel ani týždeň a od projektu odstupujú ďalšie 4 významné spoločnosti. Ide o začiatok konca pre stablecoin od Facebooku?

Známe spoločnosti sa otočili Libre chrbtom

Po tom, čo sa PayPal rozhodol sledovať Libru iba z diaľky, podobný krok spravili aj spoločnosti Visa, eBay, Mastercard a Stripe. Dôvody, prečo sa takto rozhodli, sú rôzne, avšak väčšina z nich sa točí najmä okolo problémov s legislatívou a nejasnými reguláciami. Pokiaľ teda Libra tieto problémy nevyrieši, tak je veľmi málo pravdepodobné, že by sa akákoľvek spoločnosť vrátila do projektu naspäť.

„Naďalej budeme projekt Libra pozorovať a budeme vyhodnocovať, ako sa vie prispôsobiť reguláciám. Stále veríme nielen v potenciál Libry, ale takisto aj v blockchain, ktorý by mohol v takejto forme pomôcť najmä chudobnejším krajinám a ekonomikám.”

Tak znelo napríklad oficiálne stanovisko spoločnosti Visa. Veľmi podobne sa vyjadril aj hovorca pre spoločnosť Stripe:

„Stále podporujeme myšlienku, ktorú Libra zastáva a určite nevylučujeme spoluprácu v neskoršom štádiu vývoja tohto projektu.”

Kto zachráni Libru?

Po odstúpení všetkých zmienených spoločností od Libry, ostali už iba dve spoločnosti, ktoré sú zamerané na platby a majú vlastné platobné systémy. Ide o PayU a Mercadopago. Práve reakcia od nich bude veľmi dôležitá, pretože ak by sa rozhodli aj tieto dve spoločnosti odstúpiť, Libra by sa mohla dostať do výrazných problémov.

Na druhej strane však treba povedať, že ak práve teraz tieto projekty ostanú a Libra bude schopná vyriešiť problémy s reguláciami, práve PayU a Mercadopago by mohli z toho najviac profitovať. Nateraz ale platí, že aby sa tak stalo, bude musieť Libra prekonať množstvo prekážok.

Záver

Od oficiálneho zverejnenia projektu Libra neprešli ani 4 mesiace, avšak už teraz vieme povedať, že to tento projekt bude mať oveľa náročnejšie, ako sa na prvý pohľad zdalo. Stratiť päť tak výrazných spoluprác v priebehu týždňa určite zanechá ranu nielen na Libre, ale takisto aj na potenciálnych zákazníkoch. Ako sa s touto situáciou Libra vysporiada, budeme určite sledovať aj v budúcnosti.

Čo čítať ďalej?

Streamer 7 dní natáčal svoj kameň – Už na tom zarába

Zdroj:
cnbc.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.