Nórsko zahajuje veľký ropný projekt – Čo bude s klimatickou krízou?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Paradox! Nórsko plánuje zahájiť najväčší ropný projekt za niekoľko desaťročí a zároveň je jedným z najsilnejších hlasov v oblasti klimatického aktivizmu a snáh o zmenu ľudského správania. Ako si máme tento paradox vysvetliť?

Nórsko, ropný projekt a veľmi zlé načasovanie!

Spoločnosť Equinor ASA zahájila masívny ropný projekt v Severnom mori, a to presne v čase, kedy silnejú tlaky na vlády aj ropný priemysel, aby konali proti zhoršovaniu situácie v oblasti klimatickej zmeny. Rozhodnutie by nebolo také zvláštne, ak by išlo o krajinu ako napríklad Slovensko. Nórsko je ale na rozdiel od Slovenska až príliš hlasným advokátom klimatického aktivizmu.

Nevadí, že Nórsko volá po zmene správania celého ľudstva. Ako uviedol nórsky ekonóm Klaus Mohn pre Bloomberg, krajina má obe politiky jasne oddelené:

„Je pochopiteľné, že v časoch, ako sú tieto, by sa to dalo považovať za paradoxné. Nórsko ale tvrdohlavo zachováva oddelenie medzi ropnou politikou na jednej strane a politikou v oblasti klímy na strane druhej.”

Spoločnosť Equinor kritiku očakávala

V Equinor kritické hlasy predpovedali, a preto sa aj vopred ozbrojili. Keď kliknete na ich webstránku, uvidíte nasledovný text aj s rečníckou otázkou:

„S hrdosťou oznamujeme otvorenie nášho nového obrovského ropného poľa Johan Sverdrup v Severnom mori. Je to technologický triumf, míľnik pre nórsky ropný priemysel – a mohol by poskytovať energiu 50 rokov. Ale čo klíma – skutočne svet túto ropu potrebuje?”

Ako sa s rečníckou otázkou v Equinor vysporiadali? Nuž, ropný priemysel neskončí zo dňa na deň, stále ho potrebujeme. Práve preto je podstatné, aby sa ropa produkovala tak čisto, ako je to len možné. A práve toto dokážu v Equinor a na novom ropnom poli v Nórsku.

Nórsko a Equinor ako poslední producenti ropy?

Podľa spoločnosti Equinor sa na poli Sverdrup dá ropa ťažiť oveľa šetrnejšie k životnému prostrediu ako na iných miestach na Zemi. Priemerné množstvo emisií za každý barel ropy vo svete je podľa nich 18 kg CO2. Priemer na nórskom brehu je ale podstatne nižší – len 8 kg CO2.

Equinor a Nórsko už dlho používajú ropné pole Sverdrup ako príklad toho, prečo by malo byť Nórsko poslednou krajinou, ktorá prestane produkovať ropu. Ak Nórsko dokáže produkovať ropu najčistejšie na svete, mali by mať predsa primát v produkcii, no nie? Ako nenápadný plus by tak Nórsko získalo skvelú ekonomickú výhodu.

Na záver uvádzame slová ďalšieho ekonóma, ktorý na Twitteri uviedol:

„Fantastický deň pre Equinor a štátnu pokladnicu, nie až tak fantastický deň pre globálne emisie skleníkových plynov.”

Čo čítať ďalej?

https://kryptomagazin.sk/uz-aj-putin-veri-na-globalne-oteplovanie-boji-sa-o-ruske-ropne-spolocnosti/

Zdroje:
equinor.com
finance.yahoo.com

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.