Vitalik: Decentralize Everything! Takto zachránime svet pred chamtivými korporáciami

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Decentralizácia je kľúčový koncept za tvorbou kryptomien. Dnes vám prinášame video s Vitalikom Buterinom, ktorý so svojím tímom vytvoril Ethereum.

Decentralizujme všetko! Hovorí Vitalik Buterin

Decentralizácia nie je len slovo. Je to koncept, ktorý prestupuje každú organizovanú ľudskú činnosť. Vlastne aj zvieracie, keď už je o tom reč. Decentralizácia je koncept, ktorý má rôzne dimenzie, nie je len dobrá alebo len zlá. Ak potrebujete riadiť firmu s tromi ľuďmi, nepotrebujete decentralizáciu, ale centralizáciu. Ak však hovoríme o globálnom svete, tak decentralizácia je nutne potrebná.

Globálne prepojený svet je krehký. A to primárne kvôli tomu, že základy, na ktorých stojí sú vratké. Je to niekoľko pilierov moci. Dnešný internet ovláda niekoľko málo firiem. Svetový obchod je stále závislý vo veľkej miere od dolára. Mocní tvoria dlhy, ktoré platia malí ľudia. Rovnováha moci je naklonená v prospech tých, ktorí majú kontrolu nad bankami a štátmi.

A zneužívajú to: Príbeh o tom, ako Joe Biden zničí dolár a euro – Týka sa to všetkých a tu je riešenie

Lenže môžeme ísť ešte ďalej. Vďaka digitálnym systémom sa podarilo decentralizovať majetok. Bitcoin ako digitálne zlato umožnil nezávislý prístup všetkým na planéte. Decentralizovať môžeme nakoniec úplne všetko. 

Chcete radšej niečo po Slovensky/Česky? Pozrite si náš rozhovor s Dominikom Stroukalom, autorom prvej knihy o Bitcoine v našom jazyku:

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.