Budú všetky kryptomenové burzy podliehať prísnym pravidlám?

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Veľmi zvláštne pravidlá mali byť včera navrhnuté od organizácie FATF (Financial Action Task Force). Tá vraj mala zozbierať návrhy z niekoľkých rôznych organizácii, ktoré mali odporučiť, aby všetci poskytovatelia služieb pre virtuálne aktíva mali medzi sebou zdieľať všetky dáta (a tak aj informácie o svojich klientoch).

Boj proti praniu špinavých peňazí alebo iba zástierka?

Cieľom tohto návrhu má byť vraj boj proti praniu špinavých peňazí alebo financovanie terorizmu (to tu ešte nebolo, však?). Práve kvôli tomu by tak vraj mali kryptomenové burzy zaviesť regulácie, podľa ktorých by zdieľali medzi sebou údaje o svojich používateľoch. Dáta by mali byť zdieľané medzi kryptomenovými burzami v momente, keď bude dochádzať k transakciám medzi nimi (napríklad medzi Binance a Kraken).

Malo by ísť najmä o informácie ako meno, identifikačné číslo alebo geografická poloha používateľa (pokiaľ je dostupná). Všetky pravidlá (ktorých je pochopiteľne oveľa viac), by mali byť zavedené do 12 mesiacov (jún 2020). Prijaté by mali byť zatiaľ v 37 štátoch na celom svete. Podstatné však je, že zatiaľ ide o návrhy (ktoré nie sú záväzné – zatiaľ).

Steven Mnuchin, US Treasury Secretary zdieľa tento postoj. Rozhodnutie FATF plne podporuje. Sám sa vyjadruje, že aj napriek tomu, žeby žiadny razantný krok nechcel urýchliť, tak sa nemieni prizerať tomu, ako sú kryptomeny využívané na nelegálne aktivity.

Záver

Je to však skutočne tak? Nejde iba o „zástierku” a sladké rečičky? Takéto zdieľanie informácii totižto vôbec nie je bezpečné a užívatelia by tým mohli byť poriadne poškodení. Načo sa potom vlastne schvaľovalo nejaké GDPR? Keď by teraz mali kryptomenové burzy „slobodne” zdieľať informácie o svojich klientoch?

Čo čítať ďalej?

Americké mesto zaplatilo výkupné 65 BTC – kriminalita na blockchaine však ustupuje

Zdroj:
coindesk.com

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame Twitteri

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.