SEC sa pustil do práce – Konečne vydal návod, ako rozlišovať kryptomeny

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Pol roka sa špekulovalo o tom, či US Securities and Exchange Commission (SEC) zverejní svoj návod na to, ako rozdeľovať tokeny. Konečne sa tak stalo a priestor kryptomien sa teda približuje regulovanému prostrediu.

Regulácia na všetkých stranách

Či ste priaznivcami či odporcami regulácie, tak dnešné, moderné štáty sa bez regulácie nezaobídu. A regulácie kryptomien postupne získavajú jasnejšie kontúry. SEC teraz zverejnil návod na to, ako rozdeľovať tokeny. Ten by mal priniesť do kryptopriestoru väčšie jasno v tom, čo bude podliehať akým reguláciám.

To sa týka hlavne tokenov, ktoré budú považované za cenné papiere. Nový návod na „škatuľkovanie” tokenov cieli výrazne na ICOs. Podľa neho by si totiž mali vydavatelia nových tokenov zistiť, či je ich token považovaný podľa platných zákonov za cenný papier.

Burzové mince + proof of stake

Ak napr. očakáva vydavateľ tokenu, že z jeho tokenu budú mať držitelia profit (myslené dividendy), tak spadá medzi cenné papiere. Ak je token ovládaný jednotlivcom či centrálnou entitou a zároveň tvorí nový trh pre digitálne majetky, tak bude spadať tiež pod cenné papiere. To znamená, že v podstate všetky burzové mince spadajú medzi cenné papiere. To sú napr. Binance coin, Kucoin Shares či Huobi Token.

Viac o BTC maximalizme – [Názor] BTC maximalizmus – Ideológia, ktorá nie je potrebná

Toto pravidlo sa tiež môže výrazne dotknúť aj proof of stake mincí, kedy je generovaný pasívny príjem za udržiavanie siete v chode. Podľa SEC by tiež mali spozornieť aj tvorcovia už existujúcich a fungujúcich tokenov. Ak podľa návodu budú spadať do skupiny cenných papierov, tak by tiež mali svoje tokeny registrovať ako cenné papiere. Návod od SEC však nie je legálne záväzný. Dá sa však rozumne očakávať, že ak príde naozajstná regulácia, tak tí pripravení budú mať náskok.

Návod v celom znení si môžete prečítať tu. Novo vydané pravidlá sa dajú považovať za dobrú správu a ústretový krok SEC, pretože je to zatiaľ legálne nezáväzný dokument. Tvorcovia kryptomien tak budú mať dostatok času prispôsobiť sa a priestor kryptomien bude o niečo málo prehľadnejší.

Čo čítať ďalej:

Čína vydala zoznam 197 oficiálnych blockchain spoločností – Patrí k nim Tencent či Alibaba

Zdroj: coindesk.com

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.

Článok je preložený z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Dariusz Matuszyński.