Dajte si na PirateBay pozor! – Odborníci objavili nový pokročilý malvér PirateMatryoshka

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Odborníci objavili nový malvér šírený prostredníctvom stránky Pirate Bay – obľúbenej databázy torrentov. Hlavným cieľom malvéra je infikovať počítače používateľov adwarom a nástrojmi, ktoré umožnia ďalšiu inštaláciu škodlivých softvérov. Malvér má niekoľkovrstvovú štruktúru a skryté, takmer neobmedzené množstvo funkcionalít. Aj preto ho odborníci pomenovali po tradičnej ruskej bábike matrioške – PirateMatryoshka.

Torrenty sa vo väčšine prípadov používajú na šírenie „pirátskych” kópií rôznych súborov, a preto sú vo väčšine krajín pre porušovanie autorských práv zakázané. Aj napriek tomu sú ale tieto služby veľmi ľahko prístupné na internete. Často ich využívajú aj kyberzločinci, ktorí ich prostredníctvom šíria zákerné kódy. Používatelia totiž často za účelom stiahnutia ilegálneho obsahu vypínajú svoje bezpečnostné programy alebo ignorujú systémové upozornenia. To hackerom samozrejme uľahčuje ich nekalé aktivity.

Tip redakcie: Ako sa ochrániť proti DNS útokom?

Ako funguje PirateMatryoshka?

Novoobjavený malvér PirateMatryoshka infikuje napadnuté zariadenie Trojan-downloaderom (malvérom, ktorý sťahuje podvodné installery), ktorý sa maskuje ako hacknutá verzia legitímneho softvéru, ktorý používatelia na svojich zariadeniach bežne používajú.

Malvér využíva z pohľadu sociálneho inžinierstva veľmi zaujímavý spôsob sebapropagácie. Zatiaľ čo väčšina škodlivých kódov objavených na torrentoch na svoje šírenie využíva novo založené účty (tzv. seedery), malvér PirateMatryoshka sa šíri vďaka zavedeným účtom, ktoré doposiaľ neboli využívané na škodlivé aktivity. Používatelia tak pri sťahování obsahu od overených seederov nemajú žiadne podozrenie, že by mohlo ísť o škodlivý súbor.

KL__PirateMatryoshka

Potom, čo používateľ spustí inštaláciu súboru, iniciuje zároveň aj infekciu PirateMatryoshkou. Ako prvá sa zobrazí domovská stránka Pirate Bay, ktorá je v skutočnosti phishingovou stránkou. Tu má používateľ zadať svoje prihlasovacie údaje, aby mohol pokračovať v inštalácii súboru. Tieto prihlasovacie údaje neskôr použije malvér na vytvorenie nových seederov, ktorých prostredníctvom bude šíriť PirateMatryoshku. Podľa analýzy doposiaľ na phishingovú stránku vstúpilo okolo 10 000 používateľov.

Zákernosť malvér spočíva i v tom, že k infekcii dôjde aj v prípade, keď používateľ odmietne vyplniť svoje prihlasovacie údaje. V takom prípade malvér rozbalí ďalšie zákerné moduly, medzi ktoré patrí škodlivý clicker, ktorý je okrem iného schopný zaškrtnúť políčko „súhlasím”, čím potvrdí inštaláciu adwaru. Ten následne zaplaví počítač nevyžiadaným softvérom. Zhruba 70 % nainštalovaných programov tvorí adware ako je pBot a 10 % tvorí malvér, ktorý má za úlohu do počítača zaniesť ďalšie škodlivé softvéry, ako sú Trojan downloadery. PirateMatryoshka tak kombinuje sofistikovaný malvér s množstvom funkcií, ktoré slúžia na účinné šírenie svojho a ďalšieho obsahu.

„Pomerne často sa stretávame s niekoľkovrstvovými malvérmi, ako sú droppery, alebo so škodlivými installermi, ktoré do počítača zanesú viac programov naraz. PirateMatryoshka je ale unikátna svojou sofistikovanosťou, pretože malvér, ktorý sa do používateľovho počítača dostane prostredníctvom adwaru, môže spustiť ďalšie škodlivé installery. Keď si uvedomíme, že ide o necielený, masový útok, ktorý pre svoju vlastnú propagáciu obsahuje phishingové komponenty, je PirateMatryoshka pomerne pokročilou hrozbou,”

upozorňuje Anton Ivanov, bezpečnostný odborník zo spoločnosti Kaspersky Lab.

Ako sa brániť?

  • Používajte iba legitímny softvér, ktorý si stiahnete z oficiálnych stránok.
  • Zvláštnu pozornosť venujte autentičnosti webových stránok. Neotvárajte tie, o ktorých autenticite si nie ste stopercentne istí.
  • Nainštalujte si bezpečnostné riešenie, ktoré automaticky a bezpečne vypĺňa prihlasovacie údaje a ktoré poskytuje komplexnú ochranu pred širokou škálou kybernetických hrozieb.

Čo čítať ďalej?

Do vesmíru poletí prvý satelit plne financovaný kryptomenami

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame Twitteri.

Tento článok je preložený z originálu, ktorý pre český Kryptomagazin napísal samslav84.

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.