8 osvedčených tipov proti stresu – s nami tento súboj vyhráte!

Novinky 8 osvedčených tipov proti stresu - s nami tento súboj vyhráte!
8 osvedčených tipov proti stresu - s nami tento súboj vyhráte! Zdroj: https://www.shutterstock.com/cs/g/fizkes
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Mladí ľudia sú často vystavení značnému množstvu stresujúcich situácií. Preto si v tomto článku predstavíme 8 osvedčených rád, ktoré vám pomôžu stresu čeliť. Tento súboj vyhráte! V predchádzajúcom článku na túto tému sme si niektoré stresujúce okolnosti predstavili. Bohužiaľ, vplyv stresu sa často úplne neprávom bagatelizuje. Pritom má podľa lekárov a ďalších odborníkov veľmi negatívny vplyv na kvalitu našich životov a zdravia.

Úvod

Nie je to tak dávno, kedy ste si bezstarostne užívali detstvo. Potom sa ale všetko zmenilo a vy ste začali byť nútení zarábať peniaze, zariadiť si vlastný život a vlastnoručne čeliť jeho nástrahám. Najmä pre mladých ľudí je tu vždy dostatok stresujúcich situácií a okolností, s ktorými sa musia potýkať. Ak si neviete rady, neváhajte vyhľadať odborníka (psychológa). Na ľahké prípady pomôže našich 8 tipov, ktoré sa osvedčili ako pomoc v súboji so stresom.

Hudba

Vkus každého z nás sa líši, ale hudbu máme radi všetci. Dobrá hudba vám môže spraviť náladu a umožní vám zabudnúť na veci, ktoré vás trápia. Okrem svojej obľúbenej hudby si určite vyskúšajte tiež niektorú z relaxačných a antistresových skladieb, ktoré nájdete napríklad na Youtube. Ide o pokojné a prevažne pomalé upokojujúce melódie, ktoré oceníte napríklad aj pri učení alebo pri zaspávaní a zaručene vám pomôžu tiež odbúrať stres.

Dychové cvičenia, šport

Jednou z najúčinnejších a najdôležitejších súčastí boja proti stresu je nesporne správne dýchanie. Hlboký nádych a výdych niekedy dokáže doslova zázraky. Jednak vám umožní viac premýšľať. Počas dýchania máte chvíľu čas na to, aby ste si všetko nechali prejsť hlavou a upokojili sa. Zároveň svojmu telu dodáte potrebný kyslík a prevediete pozornosť od prípadného problému. V neposlednom rade sa vďaka tomu zvýši váš pocit fyzickej a psychickej pohody.

Hlboké dýchanie vám umožní lepšie čeliť starostiam a ešte sa pritom budete cítiť dobre. Keď k tomu navyše občas pridáte uvoľňujúce cvičenie, je po strese.

Farby a vône

Predovšetkým kreatívni a citliví ľudia môžu veľmi oceniť vplyv farieb a vôní na psychický stav. Krásne farebné pracovné prostredie a aromaterapia dokážu vykúzliť úsmev na tvári aj uprostred rušného pracovného dňa, prípadne pri prípravách na rôzne skúšky, porady alebo pracovné pohovory. Niektoré farby pôsobia vyložene upokojujúcim dojmom (napr. modrá a zelená), iné vás zase stimulujú k aktivite.

Čerstvý vzduch

Prechádzka na čerstvom vzduchu je v boji proti stresu úplne nenahraditeľnou súčasťou a rozhodne sa nevypláca na ňu zabudnúť. Keď k tomu občas pripojíte ďalšie pohybové aktivity a zakončíte to príjemným kúpeľom, stres sa vám vyhne oblúkom.

Zdravý spánok, pitný režim a dobré jedlo

Určite nič nepokazíte, ak si doprajete dostatok spánku, prípadne tiež dobré jedlo a prísun tekutín. Aspoň občas by si človek mal nájsť časť na obed s rodinou a najesť sa pekne v pokoji a pomaly. Z nedostatku tekutín vás môže bolieť hlava, čo vám k celkovej pohode určite nepridá a ani sucho v ústach rozhodne v strese nepomôže.

Namiesto piluliek čaj a dobrú komédiu

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí uchyľuje ku konzumácii všemožných antidepresív. Všeobecne je náš názor na drogy spravidla negatívny, málokto by vám odporučil drogy na upokojenie. Antidepresíva a ďalšie pilulky, ktorá vám majú umelo navodiť radosť a šťastie, sa však od drog ničím nelíšia. Skúste si na večer radšej naordinovať dobrý (napr. medovkový) čaj a nejaký veselý film, ideálne bez reklám.

Dajte svojim problémom hodinu týždenne

Nájdite si ráz týždenne aspoň hodinu času a venujte ju všetkému, čo vám robí starosti. Všetko si môžete napríklad napísať a kde je to možné, tam vymyslite nejaké riešenie alebo opatrenie. Všetko, čo sa dá, to vyriešte, a čo sa vyriešiť nedá, to vypusťte z hlavy. Okrem toho je dobré mať nejaký cieľ. Namiesto stresujúcich vecí potom môžete svoju pozornosť sústrediť naň.

Záver

Súboj je vyhratý! Ak pravidelne zaradíte hoci len polovicu našich odporúčaní, iste si na vás stres nepríde. Určite nevynechajte kvalitný odpočinok. S nohami na stole si môžete vychutnať napríklad naše odpočinkové a motivačné články, ktoré už inšpirovali a obohatili nejedného obchodníka či investora.

Ďalej si môžete prečítať:

71,5 % Litecoinu sa už vyťažilo, zostáva 24 mil, a ten posledný?

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Kytka.

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.