Nové byty v roku 2025 zdražejú o tisícky eur, za vyššími cenami je konsolidačný balíček

  • Developeri už teraz reagujú na vzniknutú situáciu rôznymi marketingovými kampaňami.
  • Zvýšenie DPH sa netýka len samotnej kúpy bytu.
  • Slovensko sa tak zaradí medzi krajiny s najvyššou DPH na nové bývanie v Európskej únii.
Ekonomika Nové byty v roku 2025 zdražejú o tisícky eur
Nové byty v roku 2025 zdražejú o tisícky eur. Zdroj: Shutterstock.com/Volurol, ARMMY PICCA
BitmarketsBitmarkets

Nová vláda Roberta Fica pripravuje výrazné zmeny v daňovom systéme, ktoré sa dotknú aj realitného trhu. Plánované zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 na 23 percent sa premietne do cien novostavieb už začiatkom budúceho roka. Slovensko sa tak zaradí medzi krajiny s najvyššou DPH na nové bývanie v Európskej únii.

„Developeri nemajú priestor na to, aby dokázali absorbovať rast DPH v znížených maržiach. Zvýšené náklady sa preto premietnu priamo do cien bytov,” vysvetľuje pre portál Finsider.sk Marián Tomko, konateľ realitnej kancelárie Grahams. Podľa jeho slov sa developeri budú snažiť preniesť na kupujúcich aj ďalšie náklady súvisiace s konsolidáciou verejných financií, ako napríklad novú transakčnú daň či zvýšenú daň z príjmu právnických osôb.

Výrazný nárast cien

Situácia je o to vážnejšia, že ceny novostavieb sa v posledných dvoch rokoch držali na stabilnej úrovni napriek rastu nákladov developerov spôsobeným infláciou.

Rudolf Bruchánik, hlavný analytik Bencont Investments, predkladá konkrétne čísla: „Pri súčasnej priemernej cene novostavby v Bratislave, ktorá je 345 312 eur s DPH, budú musieť kupujúci v budúcom roku počítať s navýšením o približne 8 633 eur.”

Experti však neočakávajú dramatický prepad realitného trhu. Vladimír Kubrický z Realitnej únie Slovenska predpokladá, že opatrenia nebudú mať fatálny dosah na ceny bytov, ale tempo oživenia realitného trhu v roku 2025 nebude také výrazné, ako sa pôvodne očakávalo.

Developeri už teraz reagujú na vzniknutú situáciu rôznymi marketingovými kampaňami. Niektoré spoločnosti ponúkajú zľavy pri kúpe do konca roka 2023, iné motivujú klientov na zaplatenie aspoň 20-percentnej zálohy ešte pred zvýšením DPH. Napríklad spoločnosť Alto Real Estate v štvrtej veži Sky Parku láka záujemcov na 10-percentné zľavy pri uzatvorení zmluvy do konca roka.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Aká je situácia v iných európskych krajinách?

Späť
Strana 1/2Ďalej
txbtxb
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Slováci, pripravte sa. Mnohí od januára prídete o stovky eur mesačne

2

Už o pár dní stratia Slováci obľúbenú českú stanicu. Dostanú za ňu náhradu?

3

Výstavba dôležitého diaľničného tunela ide výrazne vpred. Kedy ho otvoria pre verejnosť?

4

Veľká banka čelí škandálu. Za hodinu zmizlo klientovi 200-tisíc eur

5

Ktorý operátor je na Slovensku najlacnejší? Odpoveď vás prekvapí

PR články

Sprievodca obchodníka: Najvýznamnejšie indikátory sentimentu pre správne rozhodnutia

Henrieta Balázsová  | 22. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Obchodovanie na finančných trhoch nie je len o číslach a dátach, ale aj o pochopení nálady trhu, ktorá často rozhoduje o úspechu či neúspechu.

Ako sa správne rozhodovať pri obchodovaní.

Turbulentné časy na finančných trhoch: Kam smerujú S&P 500, ropa a Bitcoin?

Henrieta Balázsová  | 19. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Finančné trhy v posledných týždňoch zažívajú poriadnu jazdu.

Turbulentné časy na finančných trhoch

Trump vs. Harrisová: Komu dajú majitelia kryptomien radšej svoj hlas?

Henrieta Balázsová  | 16. októbra 2024

Prvýkrát v histórii sa postoj ku kryptomenám stáva dôležitým faktorom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch.

Trump vs. Harrisová