Kryptomenový podvod ochromil trh. Mali ste túto mincu?

  • Pre tento kryptomenový podvod si vybrali podvodníci neznámu mincu.
  • Keďže však išlo o stablecoin, mohli ste ho mať v portfóliu.
  • Išlo o projekt Chi z ekosystému Scroll.
Novinky Nový kryptomenový podvod na scéne
Nový kryptomenový podvod na scéne. Zdroj: shutterstock.com/TStudious
BitmarketsBitmarkets

Kryptomenový podvod opäť vystrašil komunitu. Svet kryptomien zažil ďalší zásadný otras po tom, čo cena stablecoinu Chi klesla o 98 % za jediný deň. Chi, stablecoin token v ekosystéme Scroll, bol navrhnutý tak, aby slúžil ako stabilný prostriedok výmeny predovšetkým pre projekty a používateľov v rámci tejto platformy. Náhly prepad hodnoty však spustil rozsiahlu diskusiu o rizikách spojených s investovaním do stablecoinov a vyvolal podozrenia, že ide o podvod typu „rug pull”, keď sa tvorcovia zmocnia finančných prostriedkov investorov a projekt náhle opustia.

Prečo došlo k problému

Rug pull prirovnávajú odborníci aj k „vytiahnutiu koberca” spod nôh, čo je podvodná taktika často v oblasti decentralizovaných financií (DeFi). V praxi ide o situáciu, keď tvorcovia tokenu umelo zvýšia jeho hodnotu a pritiahnu investorov, aby do projektu vložili svoje financie.

Po tom, čo je projekt dostatočne financovaný, sa jeho tvorcovia rýchlo zmocnia investícií a opustia projekt, pričom hodnota tokenu prudko klesne. To isté sa teraz predpokladá aj pri stablecoine Chi, keďže vývojári náhle zmizli bez poskytnutia dostatočných vysvetlení ohľadom straty hodnoty.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Scroll ekosystém, v ktorom Chi fungoval, bol vnímaný ako sľubná platforma na podporu DeFi projektov. Tento incident však narušil dôveru komunity a mnohí investori vyjadrili svoje rozhorčenie na sociálnych sieťach, kde žiadajú náhradu škôd a vyšetrenie incidentu. Celkové finančné škody stále vyšetrujú. Prvé odhady však uvádzajú straty vo výške stoviek tisíc až miliónov dolárov.

Ako sa chrániť pred podvodmi

Udalosti okolo stablecoinu Chi sú pripomienkou, že investovanie do kryptomien, najmä tých s neznámymi zakladateľmi alebo krátkou históriou, nesie svoje riziká. Nasledujúce tipy môžu pomôcť investorom pri ochrane ich kapitálu.

Tipy na ochranu kapitálu
  1. Overte transparentnosť projektu – Kvalitné projekty majú verejne dostupných a overiteľných zakladateľov, auditované kontrakty a podrobné informácie o použití finančných prostriedkov.
  2. Analyzujte bezpečnostné audity – Legitímne projekty v DeFi majú zvyčajne bezpečnostné audity od uznávaných tretích strán. Ide o proces, pri ktorom nezávislá spoločnosť preverí kód a odhalí možné chyby či zraniteľnosti.
  3. Diverzifikujte svoje investície – Vždy je vhodné rozložiť investície do rôznych projektov, aby prípadné straty v jednom projekte neznamenali finančnú katastrofu.
  4. Sledujte regulačné zmeny – Regulátori sa čoraz viac zameriavajú na trh kryptomien. Investovanie do stablecoinov, ktoré sú v súlade s právnymi požiadavkami, môže priniesť vyššiu mieru bezpečnosti.

Kryptomenový podvod a riziká

Stablecoiny, ako je Chi, mali byť stabilným prostriedkom na uchovanie hodnoty a výmeny v ekosystéme kryptomien. Tieto udalosti však prinášajú nové otázky o bezpečnosti a dôveryhodnosti stablecoinov, najmä tých menej známych. V prípade, že sa potvrdí, že ide o podvodný projekt, môže to mať širší vplyv na celé odvetvie DeFi a znížiť ochotu investorov financovať nové projekty.

Hoci stablecoiny ponúkajú potenciál pre bezpečnejšie transakcie a stabilitu v rámci volatilného trhu kryptomien, tento incident s Chi zdôrazňuje nutnosť opatrnosti. Každý investor by mal pristupovať k novým projektom s maximálnou obozretnosťou, aby ochránil svoje prostriedky pred hypotetickými stratami v prípade podobných podvodných praktík.

txbtxb
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Najčítanejšie články

1

Slováci, pripravte sa. Mnohí od januára prídete o stovky eur mesačne

2

Už o pár dní stratia Slováci obľúbenú českú stanicu. Dostanú za ňu náhradu?

3

Výstavba dôležitého diaľničného tunela ide výrazne vpred. Kedy ho otvoria pre verejnosť?

4

Veľká banka čelí škandálu. Za hodinu zmizlo klientovi 200-tisíc eur

5

Ktorý operátor je na Slovensku najlacnejší? Odpoveď vás prekvapí

PR články

Sprievodca obchodníka: Najvýznamnejšie indikátory sentimentu pre správne rozhodnutia

Henrieta Balázsová  | 22. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Obchodovanie na finančných trhoch nie je len o číslach a dátach, ale aj o pochopení nálady trhu, ktorá často rozhoduje o úspechu či neúspechu.

Ako sa správne rozhodovať pri obchodovaní.

Turbulentné časy na finančných trhoch: Kam smerujú S&P 500, ropa a Bitcoin?

Henrieta Balázsová  | 19. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Finančné trhy v posledných týždňoch zažívajú poriadnu jazdu.

Turbulentné časy na finančných trhoch

Trump vs. Harrisová: Komu dajú majitelia kryptomien radšej svoj hlas?

Henrieta Balázsová  | 16. októbra 2024

Prvýkrát v histórii sa postoj ku kryptomenám stáva dôležitým faktorom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch.

Trump vs. Harrisová