Sociálna poisťovňa vám môže automaticky zvýšiť dôchodok. Musíte spĺňať tieto dve podmienky

  • Pre získanie vyššieho dôchodku musia byť splnené dve kľúčové podmienky.
  • Tento sociálny mechanizmus tak predstavuje významný nástroj v boji proti chudobe seniorov.
  • Je dôležité pripomenúť, že systém minimálnych dôchodkov zohľadňuje celkový dôchodkový príjem poberateľa.
Ekonomika Sociálna poisťovňa môže automaticky zvýšiť dôchodok
Sociálna poisťovňa môže automaticky zvýšiť dôchodok. Zdroj: Shutterstock.com/PeopleImages.com - Yuri A, yanishevska
BitmarketsBitmarkets

Dobré správy pre slovenských dôchodcov s nízkymi príjmami. Sociálna poisťovňa informuje o možnosti automatického navýšenia dôchodkov na minimálnu sumu bez potreby podávania žiadosti. Toto opatrenie má chrániť seniorov pred pádom pod hranicu základného životného minima. Upozornil na to portál Refresher.

„Ide o významný sociálny mechanizmus, ktorý má zabezpečiť dôstojný život dôchodcov,” vysvetľuje Sociálna poisťovňa. Pre získanie vyššieho dôchodku musia byť splnené dve kľúčové podmienky. Prvou je, že suma starobného dôchodku je nižšia ako stanovený minimálny dôchodok. Druhou podmienkou je, že celkový dôchodkový príjem poberateľa, vrátane všetkých ďalších dôchodkových dávok, nedosahuje minimálnu hranicu.

Ako to funguje v praxi?

Sociálna poisťovňa ilustruje fungovanie tohto systému na konkrétnom príklade: „Ak poistenec získal 42 rokov dôchodkového poistenia a jeho starobný dôchodok je 362,50 eura, poisťovňa automaticky posúdi nárok na zvýšenie. Pri 39 rokoch obdobia dôchodkového poistenia sa dôchodok zvýši na 450,40 eura mesačne,” upresňuje inštitúcia.

 

Proces zvyšovania prebieha plne automaticky. „Naším cieľom je uľahčiť seniorom situáciu. Nemusia nikam chodiť ani vypĺňať formuláre. Systém sám vyhodnotí, či spĺňajú podmienky na vyšší príjem,” zdôrazňuje Sociálna poisťovňa. Rozdiel medzi aktuálnou sumou dôchodku a minimálnym dôchodkom je potom automaticky dorovnaný.

Toto opatrenie predstavuje významnú pomoc najmä pre tých dôchodcov, ktorí by inak mohli byť odkázaní na dávky v hmotnej núdzi. „Minimálny dôchodok slúži ako ochranná sieť pre našich seniorov. Zabezpečuje, že po odpracovaní stanovených rokov nebudú musieť žiť pod hranicou základného životného minima,” vysvetľuje poisťovňa.

Je dôležité pripomenúť, že systém minimálnych dôchodkov zohľadňuje celkový dôchodkový príjem poberateľa. To znamená, že sa berú do úvahy všetky dôchodkové dávky, ktoré senior poberá. Až ak je súhrnná suma nižšia ako stanovené minimum, pristúpi poisťovňa k jej navýšeniu.

Tento sociálny mechanizmus tak predstavuje významný nástroj v boji proti chudobe seniorov. Automatizácia celého procesu navyše odbremeňuje dôchodcov od administratívnej záťaže a zabezpečuje, že sa pomoc dostane ku všetkým, ktorí na ňu majú nárok.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Dôchodok v roku 2025

Späť
Strana 1/2Ďalej
txbtxb
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Slováci, pripravte sa. Mnohí od januára prídete o stovky eur mesačne

2

Už o pár dní stratia Slováci obľúbenú českú stanicu. Dostanú za ňu náhradu?

3

Výstavba dôležitého diaľničného tunela ide výrazne vpred. Kedy ho otvoria pre verejnosť?

4

Veľká banka čelí škandálu. Za hodinu zmizlo klientovi 200-tisíc eur

5

Ktorý operátor je na Slovensku najlacnejší? Odpoveď vás prekvapí

PR články

Sprievodca obchodníka: Najvýznamnejšie indikátory sentimentu pre správne rozhodnutia

Henrieta Balázsová  | 22. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Obchodovanie na finančných trhoch nie je len o číslach a dátach, ale aj o pochopení nálady trhu, ktorá často rozhoduje o úspechu či neúspechu.

Ako sa správne rozhodovať pri obchodovaní.

Turbulentné časy na finančných trhoch: Kam smerujú S&P 500, ropa a Bitcoin?

Henrieta Balázsová  | 19. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Finančné trhy v posledných týždňoch zažívajú poriadnu jazdu.

Turbulentné časy na finančných trhoch

Trump vs. Harrisová: Komu dajú majitelia kryptomien radšej svoj hlas?

Henrieta Balázsová  | 16. októbra 2024

Prvýkrát v histórii sa postoj ku kryptomenám stáva dôležitým faktorom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch.

Trump vs. Harrisová