Bitcoin má namierené na hranicu 100 000 dolárov, my vieme prečo

  • Bitcoin podľa predikcií prekoná 100 000 USD.
  • Vplýva na to viacero faktorov.
  • Hlavnými sú predovšetkým globálna likvidita a veľkí hráči.
Novinky Bitcoin smeruje na 100 000 USD
Bitcoin smeruje na 100 000 USD. Zdroj: shutterstock.com/tete_escape
BitmarketsBitmarkets

Odhady, že Bitcoin môže dosiahnuť hodnotu 100 000 USD, nie sú vo svete kryptomien výnimočné. Mnohí investori a analytici veria, že tento míľnik je reálne dosiahnuteľný v horizonte nasledujúcich 12 mesiacov. Matt Hougan, investičný riaditeľ spoločnosti Bitwise, poukazuje na niekoľko faktorov, ktoré môžu viesť k výraznému nárastu hodnoty tejto digitálnej meny. Kľúčové faktory zahŕňajú silný inštitucionálny záujem, vysoký štátny dlh USA a ekonomické stimuly.

Bitcoin porastie

Podstatným prvkom, ktorý zvyšuje hodnotu Bitcoinu, je rastúci dopyt po ETF produktoch zameraných na Bitcoin. Od januára 2024 tieto ETF fondy nazbierali aktíva vo výške 60 miliárd dolárov, čo ukazuje na významný záujem inštitucionálnych investorov. Podľa údajov od Coinglass zaznamenali Bitcoin ETF od októbra 2024 čisté prílevy vo výške 2,11 miliardy dolárov, čo signalizuje, že záujem o Bitcoin neustále rastie.

Okrem toho sa v nadchádzajúcich amerických prezidentských voľbách očakáva, že kandidáti budú zastávať priaznivý prístup ku kryptomenám. Donald Trump a Kamala Harrisová podporia rozvoj kryptotrhu v USA, čo by mohlo priniesť ďalšiu stabilitu a rast. Obaja už mali smerom ku kryptomenám pozitívne vyhlásenia. Prvýkrát sa stáva Bitcoin volebnou témou.

Rastúci štátny dlh USA je ďalším faktorom, ktorý podporuje hodnotu Bitcoinu. Nedávne zvýšenie dlhového stropu znamená, že dlh USA dosiahol rekordných 35,8 bilióna dolárov. Tieto vysoké výdavky môžu viesť k znehodnoteniu amerického dolára, čo posilňuje hodnotu aktív, ako sú Bitcoin a zlato. Podľa dostupných dát vláda USA denne vynakladá viac ako 3 miliardy dolárov na úroky zo štátneho dlhu, čo zvyšuje tlak na Federálny rezervný systém, aby udržiaval nízke úrokové sadzby a podporoval tak likviditu na trhu.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Globálny vývoj

Historicky Bitcoin vykazuje pozitívnu koreláciu s globálnymi zdrojmi likvidity, čo znamená, že počas ekonomickej expanzie a nízkeho rizika recesie investori hľadajú aktíva s vyšším výnosom. Čínske stimulačné balíčky ďalej zvyšujú túto likviditu, čo môže podporiť ďalší rast hodnoty Bitcoinu.

Globálna likvidita

Globálna likvidita označuje celkové množstvo peňazí dostupné na finančných trhoch, ktoré je možné rýchlo investovať alebo presunúť medzi aktívami. Zahŕňa tradičné formy peňazí, ako sú hotovostné vklady, peniaze na bankových účtoch a likvidné finančné aktíva (napr. cenné papiere či podiely v investičných fondoch). Globálnu likviditu ovplyvňujú centrálne banky a vládne opatrenia – napríklad znížením úrokových sadzieb alebo stimulmi, čo zvyšuje objem dostupných finančných prostriedkov a podporuje investície.

 

Prudký nárast cien podporujú aj takzvané „veľryby” – veľkí držitelia Bitcoinu. Práve tie v posledných šiestich mesiacoch akumulovali viac ako 1,6 milióna BTC. Táto akumulácia spôsobuje „šok v ponuke”, keďže dopyt prevyšuje počet Bitcoinov dostupných na predaj.

Uvedený stav pripomína situáciu z júla 2020, keď cena Bitcoinu vyrástla o 550 % počas nasledujúcich šiestich mesiacov. To bol práve začiatok najväčších rastov v poslednom kryptomenovom cykle. 

txbtxb
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Najčítanejšie články

1

Slováci, pripravte sa. Mnohí od januára prídete o stovky eur mesačne

2

Už o pár dní stratia Slováci obľúbenú českú stanicu. Dostanú za ňu náhradu?

3

Výstavba dôležitého diaľničného tunela ide výrazne vpred. Kedy ho otvoria pre verejnosť?

4

Veľká banka čelí škandálu. Za hodinu zmizlo klientovi 200-tisíc eur

5

Ktorý operátor je na Slovensku najlacnejší? Odpoveď vás prekvapí

PR články

Sprievodca obchodníka: Najvýznamnejšie indikátory sentimentu pre správne rozhodnutia

Henrieta Balázsová  | 22. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Obchodovanie na finančných trhoch nie je len o číslach a dátach, ale aj o pochopení nálady trhu, ktorá často rozhoduje o úspechu či neúspechu.

Ako sa správne rozhodovať pri obchodovaní.

Turbulentné časy na finančných trhoch: Kam smerujú S&P 500, ropa a Bitcoin?

Henrieta Balázsová  | 19. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Finančné trhy v posledných týždňoch zažívajú poriadnu jazdu.

Turbulentné časy na finančných trhoch

Trump vs. Harrisová: Komu dajú majitelia kryptomien radšej svoj hlas?

Henrieta Balázsová  | 16. októbra 2024

Prvýkrát v histórii sa postoj ku kryptomenám stáva dôležitým faktorom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch.

Trump vs. Harrisová