- Onkológovia a špecialisti na tráviaci systém zo Španielska varujú pred konzumäciou tejto potraviny.
- Môže spôsobiť nebezpečné genetické zmeny.
- Potravina je obľúbenou aj na Slovensku.
Onkológovia a špecialisti na tráviaci systém zo Španielska varujú, že v nasledujúcich rokoch bude v krajine aj inde vo svete naďalej diagnostikovaný veľký počet nových prípadov nádorov hrubého čreva a úmrtnosť z tohto dôvodu sa bude naďalej zvyšovať. Referuje o tom web španielskeho denníka Marca.
Pozor na červené mäso
Zvýšenie prípadov nádorov hrubého čreva a úmrtnosti u mladých ľudí je podľa odborníkov mimoriadne znepokojujúce. Zdá sa, že všetko nasvedčuje tomu, že jedným z faktorov je strava, najmä konzumácia spracovaného a červeného mäsa.
Štúdia publikovaná v Annals of Oncology v marci tohto roku predpovedá výrazné zvýšenie úmrtnosti na kolorektálny karcinóm u mladých mužov v Taliansku, Spojenom kráľovstve, Poľsku a Španielsku, ako aj u žien v Nemecku.
Zarábaj aj ty na raste kryptomien.
Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.
Presné príčiny, prečo hojná konzumácia červeného mäsa zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva, zatiaľ nie sú známe. Výskum v tejto oblasti však ponúka niekoľko veľmi cenných indícií.
Zdá sa, že baktérie tvoriace črevnú mikroflóru degradáciou zložiek mäsa môžu spôsobiť vznik karcinogénnych zlúčenín, ktoré, ak sú dlhodobo v priamom kontakte so sliznicou hrubého čreva, môžu vyvolať genetické zmeny, ktoré aktivujú proces vzniku nádoru v hrubom čreve.
Červeným mäsom je napríklad hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, konské či kozie mäso. Poskytuje bielkoviny vysokej biologickej hodnoty a ďalšie živiny ale rôzne štúdie zistili, že častý a vysoký príjem súvisí s väčším rizikom patologických stavov, ako sú kardiovaskulárne ochorenia a určité typy rakoviny.