Narastajú obavy z manipulácie ceny Bitcoinu

  • Bitcoin sa pohybuje v rozmedzí 68 000 až 52 000 dolárov, čo vyvoláva obavy.
  • Analytici predpovedajú možný pokles až na úroveň 52 000 alebo 49 000 dolárov.
  • Inflácia a očakávané zvyšovanie úrokových sadzieb predstavujú výzvy pre Bitcoin.
Novinky Bitcoin a manipulácia ceny
Bitcoin a manipulácia ceny. Zdroj: shutterstock.com/Elnur/Svet foto

Podľa správy z Finbold obchodník s kryptomenami upozornil na nedávne cenové výkyvy Bitcoinu (BTC), naznačujúc, že tieto prudké pohyby môžu byť skôr výsledkom manipulácie trhu než skutočných trhových fundamentov. Za posledné dva týždne Bitcoin zaznamenal výraznú volatilitu, pohybujúc sa v rozmedzí od 68 000 do 52 000 dolárov.

Volatilita Bitcoinu vyvoláva obavy analytikov

RLinda, známy obchodník a analytik, zdôraznil boj Bitcoinu o prekonanie kľúčových úrovní odporu, čo signalizuje potenciálnu korekciu smerom k hranici 52 000 dolárov, keďže sa zvyšuje tlak na pokles. Bitcoin sa v súčasnosti obchoduje v rámci bočného pásma. Napriek krátkodobému rastu nad rezistenciu analytik verí, že pohybu chýbala silná technická alebo fundamentálna podpora.

Mnohí účastníci trhu veria, že dlhodobý rastúci trend pre Bitcoin pretrvá. Cena dokázala narásť až na 68 000 dolárov. Stále ale nie je potvrdené prelomenie polročnej štruktúry a vznikajú obavy z manipulácie a falošného prelomenia odporu.

Myslíte si, že posledný rast Bitcoinu bol falošný a cena opäť klesne?

Loading ... Loading ...

Sú negatívne vyhliadky pre Bitcoin opodstatnené?

K negatívnemu výhľadu prispievajú aj obavy z rastúcej inflácie v USA, poháňané vyššími než očakávanými údajmi o tempu raste cien, ktoré otriasli globálnymi trhmi. Tieto inflačné tlaky v kombinácii s očakávaniami ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb predstavujú dodatočné výzvy pre Bitcoin, keďže investori sa odkláňajú od rizikovejších aktív, ako sú kryptomeny.

Z technického hľadiska analytik Ali Martinez predpovedá potenciálny pokles na 52 000 dolárov, pričom zdôrazňuje pohyb Bitcoinu v rámci zostupného paralelného kanálu, vzoru často spojeného s ďalšími poklesmi. Alan Santana zdieľa podobný názor a varuje pred možným prepadom až na 49 000 dolárov.

Analytici sa zatiaľ mýlia

V čase písania článku sa Bitcoin podľa údajov TradingView obchoduje za 67 290 dolárov a prelomil hranice odporu, ktoré sledovali analytici. Napriek tomu si mnohí myslia, že ide o falošné prelomenie.

Bitcoin prelomil rezistenciu

Bitcoin prelomil rezistenciu. Zdroj: TradingView

Môže byť Bitcoin manipulovaný?

Áno, cena Bitcoinu môže byť do určitej miery manipulovaná, hoci to nie je jednoduché ani bežné. Tu je niekoľko spôsobov, ako by mohla nastať manipulácia ceny Bitcoinu:

  1. Veľké objemy obchodov: Veľkí investori môžu ovplyvniť cenu nakupovaním alebo predávaním veľkých objemov Bitcoinu.
  2. Pump and dump schémy: Koordinované skupiny môžu umelým spôsobom zvýšiť cenu (pump) a potom rýchlo predať (dump), aby profitovali.
  3. Falošné správy: Šírenie nepravdivých informácií môže ovplyvniť sentiment investorov a tým aj cenu.
  4. Wash trading: Ide o praktiku, keď obchodník kupuje a predáva to isté aktívum, aby vytvoril falošný dojem aktivity na trhu.
  5. Spoofing: Zadávanie veľkých objednávok s úmyslom ich zrušiť pred vykonaním, čo môže ovplyvniť cenu.
Binance
97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Je dôležité poznamenať, že regulačné orgány a burzy sa snažia tieto praktiky odhaľovať a postihovať. Napriek tomu decentralizovaná povaha Bitcoinu sťažuje úplné zabránenie manipulácii.

Ak sa viac zaujímate o Bitcoin, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.