Málo brzdovej kvapaliny? Takto jednoducho to zistíte

  • Hladina brzdovej kvapaliny je veľmi dôležitá.
  • Pri jej nedostatku je celý brzdný systém nefunkčný.
  • Doplniť si ju viete aj doma.
Off topic Pozor na množstvo brzdovej kvapaliny
Pozor na množstvo brzdovej kvapaliny. Zdroj: shutterstock.com/Setta Sornnoi/F01 PHOTO
BitmarketsBitmarkets

Už zrejme viete, ako funguje brzdový systém v aute. Na jeho správny chod je potrebná brzdová kvapalina. Kedy ju však máte v systéme málo a treba ju doplniť? O téme informoval portál Auto Trendy.

Ide o špeciálnu kvapalinu používanú v hydraulických brzdových a spojkových systémoch vozidiel, napríklad áut, motocyklov a bicyklov. Preto je neoddeliteľnou súčasťou celého systému.

Z čoho sa skladá brzdová kvapalina?

Väčšina dnešných brzdových kvapalín je založená na glykoléteroch, existujú však brzdové kvapaliny na základe minerálnych a silikónových olejov. Brzdové kvapaliny musia spĺňať určité požiadavky, ktoré bývajú definované rôznymi štandardami, napríklad SAE alebo predpismi štátnych úradov.

Ako to teda celé funguje? Brzdový systém sa skladá z brzdového čerpadla, teda nádoby na kvapalinu a jednotky ABS, ktorá riadi prietok kvapaliny až ku kolesám. Brzdy môžu byť buď kotúčové, alebo bubnové.

Pokiaľ vodič zošliapne brzdový pedál, brzdová kvapalina sa postupne roztlačí ku všetkým štyrom kolesám. Čím je tento pedál stlačený viac, tým viac kvapaliny potečie do svojej finálnej destinácie.

Je to teda nevyhnutne potrebný systém na to, aby auto vedelo brzdiť, čo je teda absolútne potrebné na celkovú dopravu, nielen vo veľkých mestách, a hlavne pre bezpečnosť.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
txbtxb
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.

Binance banerBinance baner

Najčítanejšie články

1

Mnohí slovenskí penzisti si čoskoro prilepšia. Týka sa to aj vás?

2

Vodiči, pozor. Za banálnu chybu, ktorú robíte denne, vám hrozí pokuta 200 eur

3

Bankroty v módnom biznise: Ďalšia značka na Slovensku krachuje

4

Výborné správy pre vodičov. Už čoskoro prídu o jednu zo svojich povinností

5

Veľký operátor potešil tisícky Slovákov. Spustil žiadanú službu

PR články

Bitcoin čaká naozaj bláznivá dekáda

Marek Rodák  | 14. októbra 2024

Globálny finančný sektor čoraz viac zvažuje Bitcoin ako nevyhnutnú súčasť moderného portfólia.

Bitcoin čaká zaujímavé obdobie

MicroStrategy sa má stať biliónovou bitcoinovou bankou

Marek Jendrál  | 14. októbra 2024

Michael Saylor, zakladateľ a výkonný predseda spoločnosti MicroStrategy, v nedávnom rozhovore s analytikmi výskumnej a brokerskej firmy Bernstein odhalil, že konečným cieľom spoločnosti je stať sa vedúcou bitcoinovou bankou.

MicroStrategy ako bitcoinová banka

Čínsky drak sa prebúdza: Čaká nás investičná revolúcia?

Ľuboš Kovár  | 10. októbra 2024 Horúca novinka

Posledná dekáda priniesla mnohým akciovým trhom výrazný rast, no čínsky trh zostal pozadu. Kým americký index S&P 500 za posledných 10 rokov vzrástol o úctyhodných 190 %, čínsky Hang Seng index klesol o 11 %.

Čínska ekonomika ma problémy
Horúca novinka