Čo sa stane s Bitcoinom, ak bude jeho tvorca odhalený?

  • HBO dokument naznačuje, že Satoshi Nakamoto by mohol byť vývojár Peter Todd.
  • Odborníci tvrdia, že odhalenie identity Nakamota by dnes nemalo veľký vplyv na Bitcoin.
  • Bitcoinové ETF fondy začínajú konkurovať objemu Bitcoinov pripisovaných Nakamotovi.
Novinky Kto je Satoshi Nakamoto
Kto je Satoshi Nakamoto. Zdroj: shutterstock.com/Nominesine/Frame Stock Footage

Nedávny dokument HBO opäť oživil záhadu okolo anonymného zakladateľa Bitcoinu (BTC). Satoshi Nakamoto by údajne mohol byť vývojár Peter Todd. Ako uvádza Bitcoin Sistemi, odhalenie identity Nakamota, ktorého majetok sa odhaduje na 68 miliárd dolárov, mohlo mať v minulosti vážne dôsledky. Odborníci a účastníci trhu však tvrdia, že v dnešnom prostredí už odhalenie tvorcu Bitcoinu nemá rovnaký význam.

Zmena vnímania Bitcoinu vo finančnom svete

Tento posun je do veľkej miery spôsobený adopciou Bitcoinu finančnými gigantmi. Keďže bitcoinová sieť je teraz globálna a robustná, odhalenie Satoshiho identity má význam len pre historické knihy alebo má zábavnú hodnotu.

Veľké inštitúcie ako BlackRock, Fidelity a Franklin Templeton prijali Bitcoin ako mainstreamovú triedu aktív, čo zásadne zmenilo jeho úlohu na trhu. Identita Nakamota nemení základy Bitcoinu ani jeho dlhodobé investičné využitie.

Kto je podľa vás Satoshi Nakamoto?

Loading ... Loading ...

Keď je za tým neosobná postava, je oveľa ťažšie predstaviť si, že bude Bitcoiny predávať. Ak sa ukáže, že ide o skutočnú osobu, mení to vnímanie, že tieto peňaženky sú nečinné.

Nikto nevie kto je tvorca Bitcoinu

Nikto nevie, kto je tvorca Bitcoinu. Zdroj: shutterstock.com/Istvan Csak

ETF fondy predbiehajú Nakamota

Bitcoinové ETF fondy začínajú konkurovať obrovským držbám pripisovaným Nakamotovi. ETF fondy v súčasnosti držia takmer milión Bitcoinov v hodnote približne 67 miliárd dolárov, čo je len o niečo menej ako celkové držby pripisované Satoshimu Nakamotovi.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Satoshi Nakamoto už nemá taký dopad na Bitcoin

V minulosti analytici vyjadrovali obavy, že odhalenie Nakamotovej identity by mohlo viesť k výpredaju významných bitcoinových držieb, najmä ak je Nakamoto stále nažive, čo by potenciálne mohlo destabilizovať trh. Predpokladá sa, že Satoshi Nakamoto kontroluje približne 1,1 milióna Bitcoinov v hodnote okolo 68 miliárd dolárov, ktoré sú v súčasnosti uzamknuté v nečinných peňaženkách.

Coinbase stále varuje pred rizikom výpredaja

Coinbase, jedna z najväčších kryptomenových búrz, dokonca uznáva toto riziko vo svojich štvrťročných správach, kde uvádza Nakamotovo meno spolu s ďalšími rizikami pre cenu Bitcoinu, ako je inflácia, menová politika a geopolitické udalosti. Samotný Coinbase drží Bitcoiny v hodnote približne 60 miliárd dolárov a poskytuje úschovu pre niekoľko amerických bitcoinových ETF fondov.

Napriek týmto potenciálnym rizikám sa zdá, že trh sa posunul do fázy, kde identita Satoshiho Nakamota už nie je kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim hodnotu a stabilitu Bitcoinu. Odhalenie jeho identity je teraz skôr otázkou historickej zvedavosti než skutočným rizikom pre trh.

Táto zmena postoja podčiarkuje rastúcu dospelosť a stabilitu bitcoinového ekosystému. Kým v minulosti by odhalenie Nakamotovej identity mohlo spôsobiť paniku na trhu, dnes sa zdá, že Bitcoin prerástol svojho tajomného tvorcu a stal sa samostatnou finančnou entitou.

Ak sa viac zaujímate o Bitcoin, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.