Vlakom po Európe zadarmo? Skupina ľudí má možnosť okúsiť toto dobrodružstvo

  • Program, ktorý je súčasťou širšej iniciatívy Erasmus+, sa teší mimoriadnej popularite už od svojho spustenia v roku 2018.
  • Prihlášky je možné podávať do 16. októbra do poludnia.
  • Bonusom pre úspešných žiadateľov je ročná Európska karta mládeže.
Novinky Skupina ľudí môže Európu precestovať zadarmo
Skupina ľudí môže Európu precestovať zadarmo. Zdroj: Shutterstock.com/Guitar photographer, Maria Markevich

Európska únia spúšťa ďalšie kolo obľúbeného programu DiscoverEU, v rámci ktorého rozdá až 35 500 bezplatných železničných preukazov mladým ľuďom. Túto príležitosť môžu využiť všetci, ktorí sa narodili v roku 2006 a chcú spoznávať krásy starého kontinentu. Upozornil na to portál Startitup.

Program, ktorý je súčasťou širšej iniciatívy Erasmus+, sa teší mimoriadnej popularite už od svojho spustenia v roku 2018. Za päť rokov fungovania sa oň uchádzalo vyše 1,3 milióna mladých Európanov, z ktorých približne 319 000 získalo možnosť cestovať zadarmo.

Jednoduchá cesta k dobrodružstvu

Proces získania cestovného preukazu je prekvapivo jednoduchý. Záujemcovia musia najskôr splniť základné kritérium – mať trvalý pobyt v jednej z 27 členských krajín EÚ alebo v štátoch zapojených do programu Erasmus+ (Island, Lichtenštajnsko, Severné Macedónsko, Nórsko, Srbsko a Turecko).

Následne stačí navštíviť Európsky portál pre mládež a absolvovať krátky kvíz. Ten pozostáva z piatich otázok o Európskej únii a jej iniciatívach pre mladých, plus jednej doplňujúcej otázky. Prihlášky je možné podávať do 16. októbra do poludnia.

Úspešní uchádzači získajú možnosť cestovať po Európe až 30 dní, v období od 1. marca 2025 do 31. mája 2026. Program ponúka značnú flexibilitu – cestovať môžete sami alebo v skupine až piatich priateľov. Pri skupinovom cestovaní stačí, aby kvízové otázky zodpovedal len vedúci skupiny.

„Viac ako dve tretiny účastníkov priznali, že bez programu DiscoverEU by si takéto cestovanie nemohli dovoliť,” uvádzajú predstavitelia Európskej komisie. Program tak významne prispieva k podpore kultúrnych väzieb medzi mladými Európanmi.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Skvelá možnosť pre mladých

Späť
Strana 1/3Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.