Výborné správy pre vodičov. Už čoskoro prídu o jednu zo svojich povinností

  • Najnovšie zmeny v legislatíve prinesú od januára 2025 významné uľahčenie života vodičom a majiteľom vozidiel.
  • Ide o prelomové rozhodnutie organizácie Council of Bureaux, ktorá zastrešuje systém zelených kariet v Európe.
  • Pozrite sa, čo všetko sa zmení.
Novinky Vodiči už čoskoro prídu o jednu zo svojich povinností
Vodiči už čoskoro prídu o jednu zo svojich povinností. Zdroj: Shutterstock.com/Nomad_Soul

Digitalizácia postupne preniká do všetkých oblastí nášho života. Najnovšie zmeny v legislatíve prinesú od januára 2025 významné uľahčenie života vodičom a majiteľom vozidiel. Okrem elektronickej zelenej karty si budú môcť Slováci do mobilov nahrať aj občiansky a vodičský preukaz.

Ako totiž uvádza portál Finsider, rok 2025 prinesie dlho očakávanú zmenu v oblasti automobilového poistenia. Všetky krajiny zapojené do systému zelených kariet budú musieť akceptovať nielen papierovú, ale aj elektronickú verziu tohto dôležitého dokladu.

Ide o prelomové rozhodnutie organizácie Council of Bureaux, ktorá zastrešuje systém zelených kariet v Európe.

Možnosť výberu

Nové pravidlá postavili elektronickú formu zelenej karty na rovnakú úroveň ako jej papierovú verziu,” vysvetľuje Martin Podávka, produktový expert Pillow poisťovne. Zdôrazňuje pritom, že nejde o povinnosť mať zelenú kartu v elektronickej podobe, ale o možnosť výberu medzi tradičnou papierovou a modernou digitálnou formou.

Ministerstvo vnútra SR ide v digitalizácii ešte ďalej. Od januára 2025 spúšťa projekt elektronickej peňaženky, ktorá umožní občanom nosiť doklady v smartfóne.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok prezradil, že v prvej fáze budú do aplikácie implementované dva základné doklady – občiansky preukaz a vodičský preukaz. Upozornil na to portál TECHBYTE.sk.

Bezpečnosť celého systému je našou prioritou,” ubezpečuje Martin Hrachala, generálny riaditeľ sekcie IT a bezpečnosti na ministerstve. Aplikácia bude využívať najmodernejšie bezpečnostné protokoly a používatelia si do nej budú môcť jednoducho, ale bezpečne nahrať svoje údaje z existujúcich dokladov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.