Čoskoro sa dočkáme 5-eurovky v tvare mince. Toto o nej zatiaľ vieme

  • Národná banka Slovenska vydá novú, 5-eurovú zberateľskú mincu s motívom hlucháňa hôrneho.
  • Minca, navrhnutá Tomášom Lamačom, bude vyrazená v náklade 50 000 kusov.
  • Symbolizuje dôležitosť ochrany prírody na Slovensku.
Off topic Takto bude vyzerať 5-eurová minca
Takto bude vyzerať 5-eurová minca. Zdroj: shutterstock.com/Mehaniq/Roman Samborskyi a NBS

Národná banka Slovenska (NBS) pripravuje vydanie novej zberateľskej euromince v hodnote 5 eur. Táto unikátna minca, ktorá bude dostupná od októbra 2024, je venovaná hlucháňovi hôrnemu – vzácnemu vtáčiemu druhu, ktorý obýva slovenské lesy. Minca nie je len numizmatickou zaujímavosťou, ale aj pripomienkou dôležitosti ochrany našej prírody. Informoval o tom portál Pravda.

Dizajn a dostupnosť mince

Víťazný návrh mince pochádza z dielne známeho slovenského medailéra Tomáša Lamača, DiS. Jeho dizajn bol vybraný spomedzi 21 návrhov predložených do verejnej anonymnej súťaže vyhlásenej NBS v auguste 2023.

Na lícnej strane mince sa nachádza kompozícia samca a samice hlucháňa na vresovisku, doplnená o polámané stromy a ihličnany. Pravá časť obsahuje štátny znak Slovenskej republiky, nominálnu hodnotu 5 EURO, názov štátu SLOVENSKO a letopočet 2024.

Rubová strana zobrazuje tokajúceho samca hlucháňa na konári, obklopeného slovenským a latinským názvom druhu. Autor návrhu doplnil svoju prácu iniciálkami TL a štylizovanou vetvou so šiškou.

Ako sa k minci dostať?

Minca bude vyrazená v Mincovni Kremnica v náklade 50 000 kusov. Záujemcovia si ju budú môcť už tento mesiac zakúpiť priamo v pokladniciach NBS v Bratislave a v expozitúrach v Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a Košiciach. Každý záujemca bude mať možnosť kúpiť maximálne 10 kusov tejto mince.

Hlucháň hôrny – symbol ochrany prírody

Výber hlucháňa hôrneho (Tetrao urogallus) ako motívu mince nie je náhodný. Tento majestátny vták patrí medzi najväčšie vtáčie druhy v strednej Európe, no v posledných desaťročiach čelí zmenšovaniu svojho biotopu. Obýva staré ihličnaté a zmiešané lesy vo vyšších nadmorských výškach, od 600 do 1550 metrov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Samec hlucháňa je charakteristický svojím čiernym perím s modrozeleným leskom na hrudi, výraznou červenou zdureninou nad okom a dlhou rozšírenou chvostovou perou. Samica je menej nápadná, s gaštanovo hnedým, škvrnitým perím a hrdzavou hruďou.

Hlucháň je známy svojím charakteristickým rituálom tokania, kedy samec predvádza impozantné predstavenie s roztiahnutým chvostom a zdvihnutou hlavou, aby prilákal samicu. Tento rituál je zachytený aj na rube mince.

Vydanie tejto zberateľskej mince nie je len numizmatickou udalosťou, ale aj dôležitým pripomenutím potreby ochrany našich lesov a ich obyvateľov. Hlucháň hôrny je totiž považovaný za indikátor zdravia lesných ekosystémov a jeho prítomnosť svedčí o dobrom stave prostredia.

Nová 5-eurová minca tak spája umeleckú hodnotu s environmentálnym posolstvom, čím prispieva k zvyšovaniu povedomia o ochrane prírody na Slovensku. Pre zberateľov i milovníkov prírody bude nepochybne zaujímavým prírastkom do zbierky a zároveň symbolom bohatstva slovenskej fauny.

Autor:
Henrieta Balázsová
Henrieta Balázsová

Vyštudovala psychológiu, no nakoniec jej učaroval svet marketingu. Na vlnách kreatívy surfuje od roku 2016. Venovala sa aj redaktorskej a editorskej činnosti pre viaceré redakcie.