Tieto značky áut hrdzavejú najviac. Je tam aj tá vaša?

  • Hrdza na aute nie je len estetická záležitosť.
  • Švédsky automobilový časopis Vi Bilägare zostavil rebríček.
  • Nachádzajú sa v ňom značky áut náchylnejšie na vytvorenie hrdze.
Off topic Hrdza na aute je veľmi nepríjemná
Hrdza na aute je veľmi nepríjemná. Zdroj: shutterstock.com/KELENY/Nataliya Dmytrenko

Pre každého vodiča a majiteľa auta je doslova šok, keď si na aute nájde hrdzu. Ide o problém, ktorý sa dá sčasti riešiť, no môže to byť finančne veľmi nákladné. O téme informoval portál Auto Trendy.

Hrdza pritom nie je len estetická záležitosť – jej výskyt vo zvaroch a nosníkoch môže ohroziť tuhosť celej karosérie. Pravdou však je, že niektoré značky automobilov sú na vznik hrdze náchylnejšie ako iné.

Ako vzniká na aute hrdza?

Hrdza na aute vzniká, keď kov príde do kontaktu s vodou alebo vlhkosťou v atmosfére. Tento proces je známy ako korózia. Voda spúšťa chemickú reakciu medzi kovom a kyslíkom zo vzduchu, čo vedie k tvorbe oxidu železitého, známeho ako hrdza.

Soli a iné chemikálie na cestách môžu proces korózie ešte urýchliť, najmä v zimných mesiacoch. Pravidelná údržba a ochrana auta môžu pomôcť predchádzať vzniku hrdze.

A práve švédsky automobilový časopis Vi Bilägare má na toto odpoveď. Ten už v roku 1989 začal spolupracovať so štokholmskou spoločnosťou Rostskyddsmetoder, ktorá sa špecializuje na výskum technológií ochrany proti korózii.

Hrdza trápi mnohých vodičov

Hrdza trápi mnohých vodičov. Zdroj: shutterstock.com/alexgo.photography

Vďaka tejto spolupráci má skutočne bohaté dáta ohľadom hrdzavenia automobilov. Za tento čas sa im podarilo otestovať viac ako 500 áut. K problematike tak bezpochyby majú čo povedať.

Rostskyddsmetoder sa zameriava na kvalitu protikoróznej ochrany na netradičných miestach. Pomocou endoskopu skúma úlomky laku a všetky panely karosérie.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.