ÚRSO plánuje zavedenie dvojzložkovej ceny vodného a stočného

  • Infraštruktúra za desaťročia nabalila investičný dlh presahujúci stovky miliónov eur.
  • Doposiaľ boli náklady na prevádzku vodovodov a kanalizácií zahrnuté do celkovej ceny vodného a stočného.
  • Zavedením dvojzložkovej ceny sa priemerná cena vodného a stočného výrazne nezmení.
Ekonomika ÚRSO plánuje zavedenie dvojzložkovej ceny vodného a stočného
ÚRSO plánuje zavedenie dvojzložkovej ceny vodného a stočného. Zdroj: Shutterstock.com/Sevda Ercan

Situácia s potrubiami verejných vodovodov a verejných kanalizácií na Slovensku je podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) katastrofálna. Infraštruktúra za desaťročia nabalila investičný dlh presahujúci stovky miliónov eur.

Úrad aj preto plánuje zavedenie dvojzložkovej ceny vodného a stočného, ktorá bude pozostávať z fixnej zložky ceny a variabilnej zložky ceny, informoval v utorok ÚRSO

Cena na základe reálnych nákladov

Takto nastavená cena má zabezpečiť adresné nastavenie úhrady za vodohospodárske služby na základe skutočných ekonomicky oprávnených nákladov za využitie vodohospodárskych služieb.

 

„Zavedením dvojzložkovej ceny sa priemerná cena vodného a stočného výrazne nezmení, zavádza sa však spravodlivejšie prerozdelenie nákladov medzi všetkých odberateľov, pretože sa odstraňuje stav, keď za odberateľov s nulovou spotrebou výdavky na údržbu ich pripojenia na vodovodnú a kanalizačnú sieť platili ostatní,” uviedol predseda ÚRSO Jozef Holjenčík.

Doposiaľ boli náklady na prevádzku vodovodov a kanalizácií zahrnuté do celkovej ceny vodného a stočného. Odberatelia s minimálnym odberom tak v podstate nijako neprispievali na udržiavanie potrubí, hoci ich mali neustále k dispozícii. Platili to za nich odberatelia s normálnym odberom.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Bežná slovenská domácnosť s priemernou ročnou spotrebou 120 m3/rok v súčasnosti zaplatí za spotrebovanú pitnú vodu pri jednozložkovej cene 161,41 eura za rok. Po zavedení dvojzložkovej ceny by za ten istý objem spotrebovanej vody zaplatila menej, teda 154,87 eura za rok, a po prirátaní fixnej zložky 10 eur tak spolu 164,87 eura za rok. Ide teda o ročný nárast približne o tri eurá.

„Fixná zložka ceny pokryje náklady na to, aby aj odberateľ, ktorý vodu spravidla neodoberá, mal istotu, že v prípade potreby môže vďaka riadne udržiavanej distribučnej sieti vodu bezpečne odoberať,” priblížil šéf ÚRSO.

Úrad predpokladá zavedenie dvojzložkovej ceny vodného a stočného po ukončení riadneho legislatívneho procesu od začiatku budúceho roka.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Populárna banka zvyšuje poplatky. Klienti majú poslednú šancu zrušiť účet bez pokuty

3

Veľká slovenská banka mení cenník. Prináša najlepšie úroky na trhu

4

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

5

O osude košického U. S. Steel je definitívne rozhodnuté. Ostáva v rukách Japoncov?

PR články

Odvody sa zvýšia, no dávky a dôchodky nie. Skupinu Slovákov čaká náročné obdobie

Karina Daráková  | 1. októbra 2024

Od januára 2024 čaká zamestnancov s vysokými príjmami výrazné zvýšenie odvodov. Napriek tomu sa ich sociálne dávky ani budúce dôchodky nezvýšia.

Odvody sa zvýšia, no dávky a dôchodky nie

Bitcoin hlási rekordné prílevy do spotových ETF

Marek Jendrál  | 1. októbra 2024

Nedávne štatistiky ukazujú silný pozitívny vzťah medzi prílevom do bitcoinových ETF a cenou Bitcoinu. Podľa správy z CryptoNewsLand čistý prílev 12 miliárd dolárov zvýšil cenu Bitcoinu zo 45 000 dolárov na 74 000 dolárov.

Bitcoinové ETF a vysoké prílivy

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel