Bitcoin by mohlo znižovanie sadzieb vyniesť až na 100 000 USD

  • Bitcoin by mohol prekvapiť trhy.
  • A to rýchlou reakciou na znižovanie úrokových sadzieb.
  • Takéto prostredie totiž svedčí rizikovým aktívam.
Novinky Bitcoin smeruje na 100 000 dolárov
Bitcoin smeruje na 100 000 dolárov. Zdroj: shutterstock.com/BLKstudio

Ako súvisí Bitcoin a úrokové sadzby je asi jasné. Miera úrokov spolutvorí prostredie, v ktorom ekonomika funguje. V poslednom období sa čoraz častejšie diskutuje o tom, že viaceré centrálne banky po celom svete by mohli čoskoro začať znižovať úrokové sadzby. To je pozitívny signál pre ekonomiku ako celok. Tento krok by mohol mať významný vplyv nielen na tradičné finančné trhy, ale aj na cenu kryptomien, predovšetkým Bitcoinu. Odborníci sa domnievajú, že v prípade zníženia sadzieb by mohla cena Bitcoinu rásť a potenciálne dosiahnuť úroveň až 100 000 USD.

Prečo by centrálne banky mali znížiť sadzby

Znižovanie úrokových sadzieb býva bežnou reakciou centrálnych bánk na spomaľovanie ekonomiky alebo klesajúcu infláciu. Po období agresívneho zvyšovania sadzieb v snahe obmedziť infláciu sa začínajú objavovať signály, že centrálne banky v rôznych častiach sveta by mohli začať uvoľňovať svoju menovú politiku. Znižovanie úrokových sadzieb by malo povzbudiť podniky k investíciám a spotrebiteľov k väčšej spotrebe, čo by malo podporiť ekonomický rast.

Jednou z najviac sledovaných centrálnych bánk je americký Federálny rezervný systém (Fed). Na svojom septembrovom zasadnutí pristúpil Fed k vyššiemu znižovaniu sadzieb, ako trh očakával. A to o 50 bázických bodov. Aj naďalej však trhy čakajú, že bude Fed pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb. A po ňom by ho mohli nasledovať aj ďalšie veľké centrálne banky, ako napríklad Európska centrálna banka (ECB) alebo Bank of England. Toto znižovanie sadzieb by mohlo viesť k rastu cien aktív, vrátane kryptomien.

Bitcoin sa čoraz častejšie vníma ako digitálne zlato a bezpečný prístav pre investorov v čase ekonomickej neistoty. Znižovanie úrokových sadzieb by mohlo viesť k oslabeniu fiat mien a k nárastu dopytu po alternatívnych aktívach, ako sú kryptomeny. Mnohí investori hľadajú ochranu pred infláciou a geopolitickými rizikami, ktoré môžu ovplyvniť tradičné finančné trhy.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin a jeho reakcia

Znižovanie úrokových sadzieb tiež obvykle znamená, že investori majú nižšie výnosy z tradičných investícií, ako sú dlhopisy alebo sporiace účty. To môže viesť k presunu kapitálu do rizikovejších aktív, akými sú napríklad kryptomeny. A práve to by mohlo ešte viac podporiť rast ceny Bitcoinu.

Bitcoin na 100 000 USD

Viacerí analytici predpovedajú, že v prípade, ak dôjde k znižovaniu úrokových sadzieb vo viacerých ekonomikách, cena Bitcoinu by mohla prudko stúpať. Niektorí dokonca veria, že by mohla dosiahnuť hranicu 100 000 USD, najmä ak by sa posilnila globálna adopcia kryptomien. Znižovanie sadzieb by mohlo viesť k zvýšeniu likvidity na trhoch, čo by podporilo rast rizikovejších aktív, vrátane Bitcoinu.

 

Hoci sú tieto predpovede optimistické, je dôležité mať na pamäti, že kryptomeny sú volatilné a môžu byť ovplyvnené rôznymi faktormi, vrátane regulačných zmien a geopolitických udalostí. Napriek tomu však zostáva Bitcoin atraktívnym aktívom pre investorov hľadajúcich vysoké výnosy v čase ekonomických zmien.

Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora