Vláda schválila balík opatrení na konsolidáciu verejných financií

  • Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 % HDP.
  • Väčšinu opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku zaradila vláda do jedného legislatívneho balíka.
  • Koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií.
Ekonomika Vláda schválila balík opatrení
Vláda schválila balík opatrení. Zdroj: Shutterstock.com/Maksym Kapliuk, Alexandros Michailidis
BitmarketsBitmarkets

Väčšinu opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku zaradila vláda do jedného legislatívneho balíka. Návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií, schválila v stredu s pripomienkami.

Rovnako s pripomienkami schválila aj návrh zákona o dani z finančných transakcií. Obidve právne normy navrhla parlamentu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Materiály zatiaľ nepoznáme

Samotné materiály zatiaľ zverejnené nie sú. O pripomienkach k nim, ktoré môžu pôvodný návrh výrazne upraviť, má po rokovaní vlády informovať minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

 

Ako v utorok informoval premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico, koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur.

Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 % HDP. Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.