Za diaľničnú známku budú Slováci platiť viac. Jej cena sa zvýši o desiatky eur

  • Základná sadzba DPH sa zvýši na 23 %, niektoré potraviny a lieky budú mať 5 % DPH.
  • Firmy so ziskom nad 5 miliónov eur zaplatia vyššiu daň z príjmu.
  • Rodičovský dôchodok sa zruší, nahradí ho možnosť venovať 2 % z dane rodičom.
Ekonomika Za diaľničnú známku budú Slováci platiť viac
Za diaľničnú známku budú Slováci platiť viac. Zdroj: Shutterstock.com/MakDill, Minerva Studio
BitmarketsBitmarkets

Konsolidáciu financií pocítia aj slovenskí vodiči. Ako uvádza portál aktuality.sk, nový rok so sebou prinesie ďalšie zvyšovanie cien diaľničných známok. Cena sa zvýši konkrétne v prípade 365-dňovej diaľničnej známky.

Kým momentálne za tento druh známky vodiči platia 60 eur, po novom to bude až 90 eur. Za diaľničné mýto však budú platiť viac aj autodopravcovia. Vláda avizuje i zvýšenie dane z motorových vozidiel pre osobné vozidlá.

Podľa informácií z denníka SME, vláda Roberta Fica (Smer) konečne predstavila opatrenia na konsolidáciu vysoko deficitného štátneho rozpočtu. Cieľom je ušetriť 2,7 miliardy eur, pričom tieto úspory sa dotknú firiem, bánk, ale aj bežných občanov.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) pripravil 17 opatrení v oblasti daní, odvodov a ďalších poplatkov, ako aj vo sfére úspor na strane výdavkov štátu. Jedným z najvýraznejších zmien je úprava sadzieb DPH:

  • Základná sadzba DPH sa zvýši z 20 % na 23 %.
  • Vybrané základné potraviny, lieky a školské učebnice budú mať 5% DPH.
  • Knihy budú zdanené 23-percentnou sadzbou DPH.
Potraviny sú drahé

Premiér Robert Fico k tomu uviedol: „Potraviny sú drahé, preto ideme znižovať sadzbu.” Zároveň obchodným reťazcom pohrozil kontrolami, ak nezníženú DPH nepremietnu do finálnych cien.

Ďalšie významné zmeny sa týkajú zdanenia firiem. Spoločnosti so ziskom nad 5 miliónov eur budú platiť 22-percentnú daň z príjmu právnických osôb. Vláda tiež zavádza osobitné odvody pre rafinérie, energetické firmy a telekomunikačné spoločnosti.

Novinkou je aj daň z finančných transakcií, ktorá sa bude týkať firiem a podnikateľov. Sadzba bude 0,35 % z výšky prevodu s maximálnym poplatkom 30 eur.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.