Hlava jednej z najväčších kryptobúrz objasnila obavy týkajúce sa Bitcoin ETF

  • Diskusia o Bitcoin ETF prináša dôležité otázky o budúcnosti kryptomien.
  • CEO coinbase reagoval na pochybnosti.
  • Mnohí investori sa boja centralizácie.
Novinky Mnohí investori majú pochybnosti o Bitcoin ETF
Mnohí investori majú pochybnosti o Bitcoin ETF. Zdroj: shutterstock.com/Rokas Tenys
BitmarketsBitmarkets

Svet kryptomien patrí k najdynamickejším oblastiam na finančnom trhu. Pre investorov a obchodníkov predstavuje Bitcoin ETF veľkú príležitosť. Umožňuje zapojiť sa do kryptomenovej revolúcie bez nutnosti priamo vlastniť Bitcoin.

Napriek tomu sa objavujú pochybnosti, či tieto fondy skutočne rešpektujú decentralizáciu, ktorá je základom kryptomien. Nedávno sa v tejto súvislosti vynorila diskusia, ktorá zasiahla komunitu, keďže sa objavili obavy ohľadom dôveryhodnosti centralizovaných Bitcoin ETF.

Brian Armstrong, CEO Coinbase, jednej z najväčších kryptomenových búrz, sa rozhodol na rozpravu na platforme X zareagovať. Vysvetlil, ako Coinbase pristupuje k Bitcoin ETF, a objasnil ich procesy, ktoré zabezpečujú transparentnosť a bezpečnosť pre klientov.

Ako Coinbase pracuje s Bitcoin ETF

Ako uvádza portál U.Today, Armstrong odpovedal na kritiku Justina Suna, ktorá sa týkala možnosti, že centralizované Bitcoin ETF môžu kedykoľvek zmraziť prostriedky používateľov.

Zároveň naznačil, že tieto fondy neponúkajú dostatočný dôkaz o rezervách. Armstrong však zdôraznil, že Coinbase funguje inak. Všetky operácie spojené s vytváraním a rušením ETF sú nakoniec uzavreté na blockchaine. Tento postup zaisťuje bezpečnosť a plnú transparentnosť.

Pre inštitucionálnych klientov burza ponúka viacero možností. Medzi ne patrí aj obchodné financovanie a OTC (over-the-counter) obchody. Tie poskytujú veľkým klientom flexibilitu, no každá transakcia sa uzatvára priamo na blockchaine.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Audity a bezpečnosť prostriedkov

Armstrong tiež pripomenul, že Coinbase je verejne obchodovaná spoločnosť. Každý rok podlieha prísnym auditom, ktoré vykonáva renomovaná firma Deloitte. Tieto audity prinášajú istotu, že všetky prostriedky sú spravované podľa pravidiel a že klienti môžu dôverovať bezpečnosti svojich aktív.

Zákazníci sa často pýtajú na dôkaz o rezervách

Armstrong priznal, že Coinbase funguje ako centralizovaný úschovný priestor pre aktíva. To znamená, že investori musia dôverovať Coinbase pri držaní ich Bitcoinov. Hoci sa to môže zdať v rozpore s decentralizáciou, Coinbase nikdy netvrdil opak.

Centralizácia verzus decentralizácia

Debata o centralizácii ETF otvára širšiu diskusiu v rámci kryptomenovej komunity. Bitcoin vznikol ako decentralizovaná mena. Jeho cieľom bolo umožniť ľuďom spravovať financie bez zásahu bánk a inštitúcií.

Centralizované fondy, ako Bitcoin ETF, však vracajú časť kontroly späť do rúk veľkých spoločností. To môže vyvolávať nedôveru medzi priaznivcami kryptomien.

Armstrong ale tvrdí, že centralizácia je nevyhnutná. Práve ona umožňuje veľkým inštitúciám investovať do kryptomien. Investori, ako sú banky alebo fondy, potrebujú záruky, ktoré im môže poskytnúť len centralizovaný prístup.

Čo to znamená pre budúcnosť Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF predstavujú veľkú príležitosť pre bežných investorov. Umožňujú im zúčastniť sa na kryptomenovom trhu bez nutnosti vlastniť Bitcoin priamo. Tento spôsob je pre mnohých jednoduchší a menej rizikový. ETF fondy navyše poskytujú určité záruky a ochranu.

Na druhej strane centralizácia vyvoláva otázky o budúcnosti kryptomien. Existuje riziko, že Bitcoin sa z nástroja nezávislosti zmení na tradičný finančný produkt pod kontrolou veľkých spoločností.

Armstrong a Coinbase však veria, že ich transparentný prístup a pravidelné audity poskytujú dostatočné záruky. Tie sú pre inštitucionálnych aj bežných investorov rozhodujúce.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.