Slovensko je na treťom mieste najväčších kupcov ruských surovín

  • Slovensko vedie v počte nákupu plynu, ropy a LNG.
  • Analytik vysvetľuje čoraz vyššie ceny.
Ekonomika Slovensko patrí k najväčším nákupcom ruských surovín
Slovensko patrí k najväčším nákupcom ruských surovín. Zdroj: shutterstock.com/esfera
BitmarketsBitmarkets

Slovensko ako aj iné krajiny Európskej únie sú stále závislé od ruských surovín. Podľa fínskeho analytického inštitútu CREA v auguste najviac ruskej ropy a plynu za 370 mil. eur nakúpilo Maďarsko, píše TASR.

Druhú pozíciu obsadili Francúzi, ktorí vďaka nákupu tankerov so skvapalneným plynom (LNG) zaplatili Moskve 220 mil. eur.

Tretie miesto si s nákupom plynu aj ropy potrubiami cez Ukrajinu v hodnote 190 mil. eur zabezpečilo Slovensko. Za Slovenskom nasledujú Rakúšania (177 mil. eur) a Taliani (174 mil. eur).

Slovensko je závislé od ruských surovín

Celkovo členské krajiny EÚ podľa fínskych analytikov v auguste 2024 nakúpili od Rusov ropu, potrubný zemný plyn a LNG v celkovej hodnote okolo 1,2 mld. eur. Táto suma zhruba zodpovedá hodnote importov týchto kľúčových energetických surovín aj v predošlých mesiacoch tohto roka.

Slovenský energetický analytik a bývalý minister hospodárstva Karel Hirman na sociálnej sieti upozornil, že zatiaľ čo Putinovmu Kremľu krajiny EÚ odvádzajú stále slušné sumy za jeho ropu a plyn, súčasne sme pre jeho vojnu na Ukrajine v auguste zaplatili oveľa viac na cenách elektriny.

Čo na to analytik?

„Presnejšie kvôli masívnemu cielenému bombardovaniu ukrajinskej kritickej energetickej infraštruktúry ruskými dronmi a raketami. To spôsobilo, že Ukrajina čelí nedostatku elektriny, ktorú musí aj v havarijnom režime dovážať z našich krajín.”

„Dôsledok? Ceny elektriny sa v auguste v našom regióne opäť prudko zvýšili z úrovní okolo 60 eur za megawatthodinu až na 130 eur za megawatthodinu. A aj teraz sa držia veľmi vysoko, lebo aj teraz v septembri sú nutné havarijné dodávky na Ukrajinu,” vysvetlil Hirman.

Elektrina stojí viac

Najnovšie sa na Európsku komisiu listom obrátil grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Ten je tiež presvedčený, že ruská invázia na Ukrajine nám zdražuje elektrinu na trhoch. Ďalšími dôvodmi rastu cien elektriny boli v auguste aj klimaticko-prírodné faktory, enormné horúčavy spôsobujúce veľký dopyt po elektrine na chladenie či málo vody v hydroelektrárňach pre sucho.

„Ale kritické problémy v energosústave Ukrajiny, v dôsledku ruského bombardovania, považuje grécky premiér za ten rozhodujúci faktor. Inak povedané, Putinovi platíme stále ohromné peniaze za jeho suroviny, ktoré potom používa na financovanie svojich rakiet a dronov na bombardovanie Ukrajiny, čo nás zase stojí oveľa drahšiu elektrinu,” podotkol Hirman.

Analytik vidí v celej veci jednu absolútnu „haluz”

Na prepravu ruskej ropy cez Družbu sa totiž používajú čerpadlá, ktoré idú na elektrinu.

„Aby sa táto ropa dostala cez chrbát ukrajinských Karpát smerom na Slovensko a Maďarsko, tak tej elektriny zožerú naozaj dosť. A aby tú elektrinu po Putinovom bombardovaní vôbec mali, musí byť dodaná havarijne aj zo Slovenska či Poľska. Ale to zase cenu elektriny u nás prudko zvyšuje,” konštatoval Hirman.

Najčítanejšie články

1

Vodičov na diaľniciach mätie zvláštna značka. Takmer nikto netuší, čo znamená

2

Pripravte si hotovosť. Veľká banka vypne bankomaty, platobné karty aj online bankovníctvo

3

Čoskoro príde krach. Využite nákup za nízke ceny, odporúča expert

4

Obľúbená značka áut sťahuje z trhu zhruba 150 000 vozidiel. Hrozí riziko požiaru

5

Na diaľnici obmedzili rýchlosť len pre jednu kategóriu vozidiel. Je to forma šikany?

PR články

Zlato poletí nahor, pretože investori opustia akciový trh

Marek Rodák  | 14. septembra 2024

Zlato chytá pozitívny kurz. Nedávna predpoveď analytika naznačuje, že cena zlata by mohla čoskoro dosiahnuť úroveň 2 950 USD za uncu.

Zlato porastie na nové maximá

Investičný pohľad na Apple: Budú nové iPhony s AI stačiť?

PR články  | 12. septembra 2024

PR článok XTB. Apple je aktuálne najväčšou spoločnosťou na svete. S trhovou kapitalizáciou cez 3,3 bilióna dolárov dlhodobo patrí k najobľúbenejším spoločnostiam nielen v rámci svojich technologických produktov, ale aj medzi akciovými investormi.

Apple predstavil vlastnú víziu AI

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex