Slováci vedia, že na dôchodok si musia našetriť. Ohrozujú ich ale podvody

  • Slováci sa už nespoliehajú len na štátny dôchodok.
  • Hľadajú možnosti, ako na penziu našetriť.
Novinky Slováci si šetria na dôchodok
Slováci si šetria na dôchodok. Zdroj: shutterstock.com/Prostock-studio
BitmarketsBitmarkets

Väčšina obyvateľov Slovenska (83 %) si uvedomuje dôležitosť šetrenia peňazí na dôchodok. Stúpa pritom záujem o zhodnocovanie ušetrených financií prostredníctvom investovania. Vyplýva to z reprezentatívneho výskumu, ktorý pre finančnú spoločnosť Simplea zrealizoval MindBridge Consulting.

Na druhej strane však 39 % z respondentov s nižším stupňom dosiahnutého vzdelania deklarovalo, že na dôchodok nie je potrebné sporiť si. Takýto postoj zastávali aj opýtaní s najnižším príjmom v domácnosti. Tieto dve skupiny sa spoliehajú na štát. Zo skupiny, ktorá sa na dôchodok pripravuje a sporí si, využíva najefektívnejší spôsob, ako si pripraviť finančnú rezervu – teda investovanie do podielových fondov – len 16 % opýtaných,” zhodnotil riaditeľ spoločnosti Tibor Boťánek.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Slováci chcú investovať, no ohrozujú ich podvody

So zvýšeným záujmom o investovanie došlo podľa neho aj k zintenzívneniu ponúk „unikátnych” investičných príležitostí prostredníctvom dravých komunikačných stratégií, vrátane telemarketingu.

Slováci môžu naletieť na lákavé ponuky

Neskúsení investori sa tak v niektorých prípadoch nechali zlákať prísľubom vysokého zhodnotenia, niekedy vyššieho ako 20 %.

Ak vám niekto sľubuje takto vysoké zhodnotenie, treba sa mať na pozore. Môže totiž ísť o hazard s vlastnými úsporami. Takéto prísľuby typicky indikujú podvod, prehnaný optimizmus alebo neskúsenosť poskytovateľa investícii,” upozornil investičný analytik spoločnosti Adrián Šajánek.

Podľa neho sa v poslednom období stupňuje tlak podvodníkov a „odborníkov”, ktorí veria, že investíciám rozumejú aj bez dlhoročných skúseností lepšie ako celý finančný trh. Vzniká tak riziko investovania do neoverených, resp. neefektívnych finančných nástrojov.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY:

Najčítanejšie články

1

Veľká banka varuje. Jej klienti môžu ľahko prísť o peniaze na účte

2

Apokalypsa v Biedronke. Zákazníci dostávajú dvojmetrové účtenky

3

Deravý zákon. Slovenskí seniori môžu skončiť úplne bez príjmu

4

Zmeny v MHD platné od septembra: O niektorých z nich by ste mali vedieť

5

Slovnaft odstavil výrobu. Rafinériu to bude stáť 100 miliónov eur

PR články

Fibonacciho nástroje: Ako vďaka nim zlepšiť svoje obchodné zručnosti?

PR články  | 6. septembra 2024

PR článok XTB. Trading je špecifickou disciplínou, ktorá nie je pre každého. Na rozdiel od dlhodobých investorov, obchodníci často pracujú s celým radom analytických funkcií, ktoré im pomáhajú v lepšej predikcii trhových pohybov.

Od nováčika k úspešnému traderovi

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex