Slovensko a recesia 2024: Čo sledovať a ako zabezpečiť financie

  • Recesia na Slovensku ani v eurozóne zatiaľ nehrozí.
  • Aké ukazovatele sledovať a ako ochrániť financie sa dozviete v článku.
  • Slováci sú najviac zadlžení v porovnaní so susednými krajinami.
Ekonomika Slovensko a recesia 2024
Slovensko a recesia 2024. Zdroj: shutterstock.com/andriano.cz
BitmarketsBitmarkets

Po opadnutí Covid pandémie a šoku v podobe narušenia dodávateľských reťazcov v dôsledku invázie na Ukrajine sa globálna ekonomika dočasne stabilizovala. Mnohí ekonómovia očakávajú spomalenie rastu hrubého domáceho produktu (HDP), ale žiadnu recesiu. Avšak, aj keby nastala kríza, nie je dôvod na paniku. V minulom storočí sa recesie vyskytovali pravidelne.

Inflácia spustila spomalenie ekonomiky

Zrejme najdiskutovanejšou témou sú vysoké úrokové sadzby a inflácia. Za viac ako rok centrálne banky neprejavili vôľu uvoľňovať menovú politiku. Európska centrálna banka (ECB) znížila za toto obdobie sadzby iba raz, americký FED ani raz. Dôvodom je inflácia, ktorá nie a nie klesnúť pod inflačný cieľ 2 %.

Naposledy bola inflácia pod 2 % v eurozóne v apríli 2021. Posledný rok sa pohybuje tesne pod úrovňou 3 %, a presne to isté platí aj pre Slovensko. Dokonca za júl 2024 u nás medzimesačne stúplo tempo rastu cien o 0,5 %, ukazujú údaje Tradingeconomics. ECB aj FED budú rozhodovať o uvoľnení menovej politiky už v septembri.

Inflácia na Slovensku

Inflácia na Slovensku. Zdroj: Tradingeconomics

Riziko lepkavej inflácie

Lepkavá inflácia je inflácia tovarov a služieb, ktorých ceny veľmi nereagujú na úpravy menovej politiky, ako je napríklad detské oblečenie, poistenie áut a zdravotný materiál. Aj keď znižovanie cien v iných oblastiach ekonomiky pokračuje v poklese, lepkavá inflácia môže zabrániť ECB dosiahnuť svoj inflačný cieľ.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TradingeconomicsTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.