Deravý zákon. Slovenskí seniori môžu skončiť úplne bez príjmu

  • Slováci, ktorí chcú požiadať o predčasný dôchodok, by mali svoje rozhodnutie poriadne zvážiť.
  • Sociálna poisťovňa im žiadosť nemusí schváliť, a to aj napriek tomu, že im nárok najskôr potvrdí.
Novinky Slovenskí seniori riskujú, keď sa ponáhľajú na penziu
Slovenskí seniori riskujú, keď sa ponáhľajú na penziu. Zdroj: shutterstock.com/LightField Studios/LarysaPol
BitmarketsBitmarkets

Slováci sa v minulom roku hrnuli do predčasného dôchodku. Pravidlá boli nastavené tak, že pre mnohých to bolo výhodnejšie ako zostať v práci o niekoľko mesiacov dlhšie. Aktuálne je situácia taká, že ak sa chystáte na predčasný dôchodok, môžete skončiť aj celkom bez príjmu.

Predčasný dôchodok má prísne pravidlá

Nová legislatíva o predčasných dôchodkoch komplikuje život mnohým slovenským seniorom. Podľa súčasných pravidiel musia dať výpoveď v práci skôr, ako požiadajú o predčasný dôchodok. Problém nastáva vtedy, keď Sociálna poisťovňa ich žiadosť nečakane zamietne. Ocitnú sa tak v neriešiteľnej situácii – bez práce, bez penzie, úplne bez príjmu. O téme informoval portál TVnoviny.

Seniori pred odchodom na starobný dôchodok bežne pracujú. Niektorí dokonca aj po nástupe do starobnej penzie. V prípade predčasného dôchodku sú však pravidlá celkom iné. Zákon hovorí, že žiadateľ o predčasný dôchodok musí byť nezamestnaný. Ten, kto platí odvody na povinné dôchodkové poistenie, nemôže poberať predčasný dôchodok. Týka sa to teda aj seniorov-živnostníkov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Hovorca sociálnej poisťovne Martin Kontúr uviedol:

Inštitút predčasného dôchodku je tu preto, keď sa ľudia tesne pred dôchodkom nemôžu zamestnať.

Nárok na predčasný dôchodok máte, ak:
  • ste získali aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia,
  • vám chýbajú najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku alebo ste získali potrebné odpracované obdobie,
  • suma vášho predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,6-násobku sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TVnovinyTAGY:
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.