Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Slovenské banky majú ťažkosti. Ich zisky výrazne klesli

  • Za prvých 7 mesiacov roka zisky slovenských bánk klesli o 6 %.
  • Dôvodom je mimoriadny bankový odvod.
Novinky Slovenské banky zmáha nová daň
Slovenské banky zmáha nová daň. Zdroj: shutterstock.com/RomanR
BitmarketsBitmarkets

Od začiatku januára do konca júla dosiahol slovenský bankový sektor čistý zisk 633 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to podľa údajov Národnej banky Slovenska pokles o 6 %.

Bankám sa darilo aj v rámci úrokov aj poplatkov. Čistý úrokový výnos stúpol o 12,4 % na 1,41 miliardy eur a zisk z poplatkov a provízií vzrástol o 8,9 % na 485,4 milionov eur.

Banková daň

Pod pokles ziskovosti sa podpísalo znovuzavedenie bankovej dane. Zisk pred zdanením sa totiž zvýšil o 21,9 % na 1,04 miliardy eur.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Banky nesú mimoriadnu záťaž

Slovenský bankový sektor má tak v súčasnosti podľa Slovenskej bankovej asociácie jedno z najvyšších daňových zaťažení v Európskej únii (EÚ). Banky už nie raz avizovali, že ich tohtoročné hospodárenie ovplyvní bankový odvod. Aj Národná banka Slovenska (NBS) vníma bankový odvod ako mimoriadnu záťaž pre banky. No podľa nej je pozitívne, že aktuálny návrh počíta s postupným poklesom výšky bankového odvodu.

V minulom roku zaznamenal slovenský bankový sektor podľa národnej banky historicky najúspešnejší rok z pohľadu výšky dosiahnutého zisku. Dosiahol 1,23 miliardy eur pri medziročnom raste o 46 %.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: