Pracovať len 4 dni v týždni a 7 hodín denne? U našich susedov to bude možno realitou

  • Slováci by sa takejto zmene istotne potešili.
  • Podnikatelia však vyjadrili obavy.
  • Poľsko chystá revolučné zmeny v rámci chodenia do práce.
Ekonomika Poľsko chystá revolučné zmeny ohľadom práce
Poľsko chystá revolučné zmeny ohľadom práce. Zdroj: shutterstock.com/PeopleImages.com - Yuri A
BitmarketsBitmarkets

Páčilo by sa vám, keby ste mali každý týždeň voľné tri dni alebo pracovali len sedem hodín denne? Takáto myšlienka sa práve preberá v Poľsku, kde vláda plánuje do roku 2027 zásadne zmeniť zákonník práce.

Táto zmena, o ktorej informoval portál Euractiv, by mohla zásadne ovplyvniť životy miliónov zamestnancov aj samotné hospodárstvo krajiny.

Poľská vláda zvažuje dve odvážne možnosti

Prvou je zavedenie štvordňového pracovného týždňa, druhou skrátenie pracovného dňa na sedem hodín. Obe alternatívy predstavujú revolučné zmeny.

Skrátenie pracovného času by im poskytlo viac priestoru na rodinu, oddych a osobný rozvoj.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Poľsko sa inšpiruje Európou

V Európe sa v posledných rokoch čoraz viac hovorí o skrátení pracovného času. Belgicko už prijalo opatrenia, ktoré umožňujú štvordňový pracovný týždeň.

Poľsko by sa teda mohlo pripojiť k tejto rastúcej skupine krajín, ktoré uprednostňujú rovnováhu medzi prácou a súkromným životom. Zmeny by však neovplyvnili len životy zamestnancov, ale aj celé podnikateľské prostredie.

Podnikateľov skrátenie pracovnej doby máta

Nie všetci však túto myšlienku vítajú. Podnikatelia a zamestnávatelia varujú, že skrátenie pracovného týždňa alebo pracovného dňa môže mať negatívny vplyv na produktivitu a zvýšiť náklady.

Hanna Mojsiuk, šéfka Severnej hospodárskej komory v Štetíne, vyzýva na dôkladný dialóg medzi vládou a podnikateľmi. Podľa nej sú zmeny potrebné, ale musia byť zavedené po dôkladnom zvážení všetkých dopadov.

Zmena pohľadu na prácu

Názor na prácu sa líši aj medzi generáciami. Staršia generácia často vnímala prácu ako hlavnú súčasť svojho života. Mladší ľudia však dnes kladú väčší dôraz na rovnováhu medzi prácou a osobným životom. Práca pre nich predstavuje len jednu z mnohých súčastí života, ktorú je potrebné zladiť s rodinou, záľubami a osobným rozvojom.

Desiatky hodín práce už sú dnes prežitkom

Podľa údajov Eurostatu pracujú Poliaci v priemere 40,5 hodiny týždenne. To je po Grékoch druhý najdlhší pracovný čas v Európskej únii. Skrátenie pracovného času by preto mohlo priniesť nielen viac voľného času, ale aj zlepšenie kvality života.

Výskumy ukazujú, že dlhé pracovné hodiny často vedú k zvýšenému stresu a zníženej efektivite. Preto čoraz viac zamestnancov aj zamestnávateľov začína uvažovať o tom, že menej môže byť viac.

Možno sa inšpiruje aj Slovensko

Ak by Poľsko prijalo štvordňový pracovný týždeň, mohlo by sa stať inšpiráciou pre ďalšie krajiny strednej a východnej Európy. Tieto krajiny stále udržujú pracovnú kultúru založenú na dlhých pracovných dňoch. Poľsko by mohlo dokázať, že skrátenie pracovného času môže zlepšiť kvalitu života bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo produktivitu.

Bez ohľadu na to, či Poľsko zavedie štvordňový pracovný týždeň alebo skráti pracovný deň na sedem hodín, jasné je, že budúcnosť práce sa mení. Ako sa tieto zmeny prejavia v praxi, ukáže čas. Ale jedno je isté – smerujeme k modernejšiemu a ľudskejšiemu prístupu k práci.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: EuractivTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.