Chcete začať investovať do kryptomien? Toto nikdy nerobte, radí známy trader

  • Láka vás svet kryptomien, ale máte v tom chaos?
  • Naučíme vás, čo si treba všímať.
  • Odborník varuje pred základnými chybami.
Obchodovanie Profesionálny trader radí, ako investovať do kryptomien
Profesionálny trader radí, ako investovať do kryptomien. Zdroj: shutterstock.com/Alex May Film/ Reprofoto: Linkedin/Jakub Kraľovanský
BitmarketsBitmarkets

Investovanie do kryptomien sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou témou. Čoraz viac ľudí sa zaujíma o túto dynamickú oblasť s vidinou potenciálnych ziskov, no zároveň čelí množstvu otázok a nejasností.

Aby sme priniesli jasné odpovede a praktické rady, porozprávali sme sa s profesionálnym traderom Jakubom Kraľovanským, ktorý má v tejto oblasti dlhoročné skúsenosti.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

V tomto rozhovore sa dozviete, čo by mal každý začínajúci investor vedieť predtým, než sa pustí do sveta kryptomien, aké sú základné stratégie a na čo si dávať pozor, aby ste sa vyhli častým chybám.

Aké sú základné kroky pre úplného začiatočníka, ktorý chce investovať do kryptomien?

Ideálne je najskôr pochopiť, čo je Bitcoin. Za mňa je úplný základ naučiť sa, čo vlastne Bitcoin je, ako funguje bankový systém, ako fungujú FIAT meny a akú pridanú hodnotu pre svet Bitcoin má. Ak sa toto naučí, až potom by mal investovať.

Ktoré faktory by mal každý investor zvážiť predtým, než sa rozhodne investovať do konkrétnej kryptomeny?

Je toho viac. Ale napríklad toto: Môžem si dovoliť prísť o tie peniaze? Nie je to príliš veľké riziko? Dám si sám sebe tri dôvody, prečo sa ten nákup „oplatí”. Hodí sa mi práve táto minca do portfólia? A mnoho ďalšieho.

Ako si vybrať správnu kryptomenu na investovanie?

Na toto podľa mňa neexistuje správna odpoveď. Ide o to, čo chce ten človek tým nákupom dosiahnuť. Chce len diverzifikovať portfólio? Chce si len skúsiť kúpiť niečo iné ako Bitcoin? Alebo chce jednoducho riskovať a chce zarobiť 10-krát viac, čo napríklad na akciách a zlate len tak nezarobí?

Takže všetko závisí od cieľa a podľa toho treba prispôsobiť výber.

Aké sú najbežnejšie chyby, ktorých sa investori dopúšťajú, a ako im možno predísť?

Podliehajú emóciám. Nakupujú vo veľkej eufórii, keď všetko rastie, a naopak predávajú v strachu. Nemajú žiadny plán a rozhodujú sa pod vplyvom stresu, strachu alebo chamtivosti.

Je toho veľa, ale ak by som mal povedať jednu úplne základnú vec, tak je to stanoviť si jasný a presný obchodný plán a toho sa držať. Rovnako je dôležité mať vopred pripravený scenár, čo budem v rôznych situáciách robiť, aby som eliminoval emócie.

Líšia sa nejako stratégie pre krátkodobé a dlhodobé investovanie do kryptomien?

Určite áno. Pri krátkodobých investíciách ide o aktuálne trendy a aktuálny hype. Nie je až tak dôležité pozadie kryptomeny a jej fundament, ale aktuálny trend a graf.

Pri dlhodobom investovaní je práve aktuálny trend a graf menej podstatný, a dôležitý je fundament, pretože ten by mal časom ukázať, prečo daná minca bude rásť. 

Čo je to „volatilita” a ako to ovplyvňuje investičné rozhodnutia?

Ak povieme, že kryptomeny sú dosť volatilné, hovoríme tým, že vykazujú veľké cenové pohyby. Kryptomeny nemajú problém rásť o 20 % denne, ale môžu aj prudko klesnúť. Na akciách či komoditách sa toto nestáva.

Preto sa hovorí, že kryptomeny sú vysoko volatilné, pretože majú veľké cenové výkyvy. Ak do nich investujem, musím tomu prispôsobiť čiastku, ktorú do toho vložím, ako aj svoje očakávania.

 

Ktoré zdroje a nástroje by ste odporučili pre efektívne sledovanie a analýzu trhov s kryptomenami?

TradingView používam na sledovanie grafov, napríklad. Na celkový prehľad kryptomien je skvelý napríklad CoinGecko.com a veľmi dobrý je aj Twitter ako zdroj informácií od krypto ľudí.

Ako ovplyvňuje regulácia v rôznych krajinách investovanie do kryptomien?

Tak ako vo všetkom, je to dosť zásadné. My tu máme vysoké dane, čiže ľudia nie sú veľmi motivovaní investovať do kryptomien. Naopak, v krajinách, kde je vysoká inflácia, to ľudia sami vyhľadávajú, pretože chcú uniknúť zo svojej lokálnej meny.

Čo sa však týka regulácie, od 30.12.2024 bude v EÚ platná MiCA, ktorá viac-menej zjednotí reguláciu (ale nie dane) v celej EÚ, takže všetci budeme zhruba na rovnakej úrovni.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Ako by mal investor postupovať v prípade prudkého poklesu hodnoty kryptomien?

V prvom rade nepanikáriť a skúsiť sa zamyslieť, či ide len o dočasný pokles, alebo daná kryptomena končí. Z tohto dôvodu je najlepšou voľbou Bitcoin a ešte, dajme tomu, aj Ethereum, pretože sú to rokmi overené mince.

Tu platí, že človek by mal mať veľmi dobre naštudované, do čoho investuje, pretože 90 % altcoinov časom klesne takmer na nulu.

Existujú nejaké trendy a technológie v kryptomenovom priestore, na ktoré by sa nadšenci mali zamerať?

Za mňa je to určite sektor umelej inteligencie. Ten valcuje aj v akciovom svete a určite ešte sektor RWA, čiže real world assets. Toto má, okrem Bitcoinu, za mňa veľký zmysel.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.