Skupina Slovákov môže v budúcom roku získať takmer 1 000 eur. Toto sú podmienky

  • Otcovská dovolenka po narodení dieťaťa v podstate znamená čerpanie časti materskej dovolenky.
  • Vypláca sa rovnakou dennou dávkou, akú by otec dostal počas bežnej materskej dovolenky.
Ekonomika Skupina Slovákov môže v budúcom roku získať takmer 1 000 eur
Skupina Slovákov môže v budúcom roku získať takmer 1 000 eur. Zdroj: Shutterstock.com/Halfpoint, Juraj Kral
BitmarketsBitmarkets

Otcovia, ktorí pracujú, dostanú v roku 2025 vyššiu dávku na otcovskej dovolenke. Ako informuje portál Finsider, suma tejto dávky, ktorú ovplyvnila minuloročná priemerná mzda, sa zvýši.

Pokiaľ otcovia strávia dva týždne na dovolenke, na čo majú po narodení dieťaťa nárok, peňazí, ktoré od budúceho roka dostanú, bude viac. Maximálnu čiastku však dostanú len otcovia, ktorých mesačný plat je vyšší ako 2 860 eur v hrubom. Čo sa týka živnostníkov, v ich prípade platí, že z vymeriavacieho základu na rovnakej úrovni musia platiť mesačné odvody.

Aká vysoká je dávka?

Otcovská dovolenka po narodení dieťaťa v podstate znamená čerpanie časti materskej dovolenky. Nezískavajú sa teda žiadne dodatočné dni voľna.

Dávka počas otcovskej dovolenky sa vypočítava rovnakým spôsobom ako materská, pričom jej výška závisí od príjmu otca alebo od vymeriavacieho základu, z ktorého platí odvody.

Otcovská dávka predstavuje vždy 75 percent vymeriavacieho základu. Napríklad, ak otec zarába priemerne 1 751 eur mesačne, za dva týždne dostane viac ako 600 eur.

V legislatíve sa uvádza aj maximálna hranica tejto dávky. Pokiaľ teda niekto zarába veľmi veľa peňazí, od štátu dostane aj tak iba maximálnu sumu.

Výška tejto sumy sa odvíja od maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý ovplyvňuje priemerná mzda spred dvoch rokov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/3Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: FinsiderTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.