Skupina Slovákov sa dostane k nevyplatenej mzde ľahšie. Má to však háčik

  • Deje sa to najmä pri firmách, ktoré sa potýkajú s ekonomickými problémami a nedisponujú peniazmi na vyplatenie odvodov.
  • Stavbári, ktorí nemajú zaplatené, sa teraz k peniazom dostanú ľahšie.
Novinky Skupina Slovákov sa ľahšie dostane k nevyplatenej mzde
Skupina Slovákov sa ľahšie dostane k nevyplatenej mzde. Zdroj: Shutterstock.com/fizkes, Vitalii Stock
BitmarketsBitmarkets

Stavbári sa, žiaľ, často stretávajú s tým, že po odvedenej práci nedostanú peniaze. Nasledujú tak dlhé týždňe domáhania sa mzdy, ktoré nemajú vždy šťastný koniec. Portál STVR však poukazuje na to, že to bude minulosťou.

Ich pomocníkom by sa totiž mala stať novela Zákonníka práce. Tá platí už od augusta. Pokiaľ teda stavbárom ich zamestnávateľ nedá peniaze, budú mať nárok na výplatu od dodávateľa stavebných prác. Má to však jeden háčik, a teda že nedostanú plnú sumu.

Peniaze žiadajte od dodávateľa

V prípade, že sa s takouto situáciou stretnete vy, peniaze môžete žiadať priamo od dodávateľa, ktorý si firmu, v ktorej pôsobíte, na stavebné práce najal.

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik upozornil na to, že z času na čas dochádza k situáciám, že zamestnanci v stavebníctve nemajú vyplatené mzdy. Deje sa to najmä pri firmách, ktoré sa potýkajú s ekonomickými problémami a nedisponujú peniazmi na vyplatenie odvodov.

Kým pred desiatimi rokmi bolo zaznamenaných 377 trestných činov nevyplatenia mzdy, minulý rok ich počet klesol na 113. Nové pravidlá Zákonníka práce by mali zlepšiť situáciu zamestnancov v stavebníctve.

„Zamestnanec musí dodávateľa písomne požiadať o vyplatenie mzdy, ktorú mu ten následne musí vyplatiť do 30 dní. Je dôležité zdôrazniť, že táto platba sa týka len sumy zodpovedajúcej minimálnej mzde,” vysvetlil Pavol Kundrik, odborník na pracovné právo z CMS Slovakia.

Aby však zamestnanec týmto spôsobom peniaze dostal, musí pracovať na výstavbe, oprave, prestavbe či demolácii budov, čo vyplýva zo vzťahu subdodávateľa a dodávateľa.

Kováčik však hovorí, že všetci zamestnávatelia si dobre premyslia, či mzdu svojim ľuďom nevyplatia. Ide totiž o ľudí, ktorí pracovné ponuky dostávajú aj od konkurencie.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Stavebníctvo má ťažké obdobie

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: STVRTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.