Bitcoin v septembri na 86 000 dolárov, tvrdí analytik

  • Bitcoin sa chystá preraziť na nové maximum.
  • Predikujú analytici.
  • A to na základe pozitívnych, ale aj negatívnych faktorov.
Novinky Bitcoin čakajú rastové časy
Bitcoin čakajú rastové časy. Zdroj: shutterstock.com/vinnstock
BitmarketsBitmarkets

Bitcoin sa v septembri ocitol v centre pozornosti analytikov, ktorí predpovedajú možný cenový breakout smerom k hranici 86 000 USD. Tento optimistický výhľad prichádza po niekoľkých mesiacoch relatívnej stability na kryptotrhu, kde sa Bitcoin pohyboval v úzkom cenovom pásme.

Pozitívne indikátory

Podľa viacerých odborníkov je Bitcoin pripravený na významný cenový pohyb smerom nahor. Analytici sa zhodujú, že kombinácia technických indikátorov, ako je RSI (Relative Strength Index) a MACD (Moving Average Convergence Divergence), naznačuje blížiaci sa rastový trend. Tieto ukazovatele historicky naznačujú, že Bitcoin je na pokraji silného býčieho trhu, ktorý by mohol cenu vytlačiť až na spomínaných 86 000 USD.

Kľúčové indikátory

RSI (Relative Strength Index) a MACD (Moving Average Convergence Divergence) sú dva kľúčové technické indikátory používané na analýzu cien kryptomien vrátane Bitcoinu.

RSI meria rýchlosť a zmenu pohybu ceny, čo pomáha identifikovať prekúpené alebo prepredané podmienky na trhu. Hodnoty nad 70 naznačujú prekúpenosť, zatiaľ čo hodnoty pod 30 naznačujú prepredanosť.

MACD sleduje vzťah medzi dvoma kĺzavými priemermi ceny, zvyčajne 12-dňovým a 26-dňovým. Krížové signály medzi nimi môžu naznačovať zmenu trendu – kríž smerom nahor je považovaný za býčí signál, zatiaľ čo kríž smerom nadol sa považuje za medvedí.

Okrem technických faktorov analytici tiež upozorňujú na rastúci záujem inštitucionálnych investorov, ktorí postupne zvyšujú svoje expozície voči Bitcoinu. Tento zvýšený záujem je podporovaný stále väčšou akceptáciou kryptomien ako legitímnej investičnej triedy, čo by mohlo ďalej stimulovať dopyt, a teda aj cenu.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Prekážky pre Bitcoin

Aj napriek optimistickým predpovediam existujú faktory, ktoré by mohli spôsobiť odklad očakávaného rastu. Medzi hlavné riziká patrí možná zvýšená regulácia zo strany vlád a finančných inštitúcií, ktorá by mohla znížiť dôveru investorov. Ďalším rizikom je volatilita na globálnych finančných trhoch, ktorá by mohla spôsobiť odliv kapitálu z rizikových aktív, akými sú kryptomeny.

Podstatným dôvodom k obavám by bola aj situácia, ktorá hrozí, a to, že ak cena Bitcoinu porastie príliš rýchlo, trh sa môže prehriať, čo by viedlo k náhlej korekcii. Prehriatie trhu je symptomatické pre obdobie, keď sa do cenových pretekov zapája aj retail. V tom čase sa už hrá o tzv. Čierneho Petra – teda o to, kto v týchto pretekoch nakúpi posledný a na samom vrchole rastov.

Analytici varujú aj pred možným prehriatím trhu, kde by príliš rýchly rast ceny mohol viesť k výraznej korekcii. Ak sa však Bitcoin udrží nad kľúčovými úrovňami podpory, existuje veľká pravdepodobnosť, že dosiahne nové historické maximum. Existujú i dohady o tom, že práve toto obdobie po poslednom halvingu nepríde, a nastúpi tzv. supercyklus. To by znamenalo síce pomalé, ale pravidelné a kontinuálne narastanie ceny aktíva.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: CointelegraphTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.