Jedna veková skupina Slovákov má problém nájsť si prácu. Je ich takmer 50 000

  • Títo Slováci majú dlhodobo nestabilný príjem.
  • Mnohí sa nedokážu uchytiť na trhu práce.
Ekonomika Množstvo Slovákov si nevie nájsť prácu
Množstvo Slovákov si nevie nájsť prácu. Zdroj: shutterstock.com/Roman Samborskyi
BitmarketsBitmarkets

Na Slovensku je pre ľudí nad 50 rokov najťažšie nájsť si prácu. Úrady práce evidovali za prvý polrok viac ako 46 000 nezamestnaných v tejto vekovej kategórii, píše TASR.

Dlhodobo bez zamestnania

Spolu viac ako 95 000 nezamestnaných tvoria osoby, ktoré najmenej 12 mesiacov pred zaradením do evidencie nemali stabilný príjem alebo nevykonávali samostatne zárobkovú činnosť dlhšie ako šesť mesiacov. O týchto štatistikách informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

Nedokážu si nájsť prácu

ÚPSVaR tiež pripomenulo, že uchádzači, ktorí sú na úradoch práce evidovaní najmenej 12 po sebe idúcich mesiacov, majú značné ťažkosti uplatniť sa na trhu práce. V prvej polovici tohto roka ich bolo viac ako 67 000.

Platná legislatíva definuje znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, ktorí môžu byť z rôznych dôvodov znevýhodnení pri snahe uplatniť sa na trhu práce,” uviedlo tlačové oddelenie ÚPSVaR.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Problém majú aj títo Slováci

Medzi ďalšie skupiny s problémami pri hľadaní zamestnania patria ľudia s nižším ako stredoškolským odborným vzdelaním (53 149) a osoby staršie ako 50 rokov (46 634). Bariéry pri hľadaní práce pociťovalo aj 9 434 mladých do 26 rokov, ktorí ukončili denné štúdium pred menej ako dvoma rokmi a odvtedy nemali pravidelný príjem zo zamestnania.

Štatistiky ÚPSVaR ukazujú, že s hľadaním práce zápasilo aj viac ako 5 100 ľudí so zdravotným postihnutím. Nasledujú poberatelia materského alebo rodičovského príspevku, ktorí ukončili jeho poberanie menej ako dva roky pred zaradením do evidencie nezamestnaných alebo počas jeho poberania nemali príjem zo zamestnania ani zo samostatnej zárobkovej činnosti. Týchto uchádzačov bolo dokopy 3 667.

Najmenej početnou skupinou, ktorá mala problémy s hľadaním zamestnania, bolo viac ako 1 200 osôb, ktoré žijú samy s jednou alebo viacerými osobami odkázanými na starostlivosť alebo sa starajú o dieťa pred skončením povinnej školskej dochádzky.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: