Rezort práce si posvieti na slovenských živnostníkov

  • Minister práce, sociálnych vecí a rodiny chce riešiť problém s fiktívnymi živnostníkmi.
  • Prichádzajú o zamestnanecké benefity a dostanú len minimálny dôchodok.
Ekonomika Fiktívni živnostníci sú na Slovensku problém
Fiktívni živnostníci sú na Slovensku problém. Zdroj: shutterstock.com/Toa55
BitmarketsBitmarkets

Po stretnutí so zástupcami živnostníkov a zamestnávateľov uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD), že nútené živnosti sú problém a ich odstránenie si vyžaduje spoločné riešenia. Mnohí ľudia sú podľa neho k živnostiam donútení a z tohto dôvodu strácajú aj benefity v podobe dovolenky či nemocenskej dávky. V piatok o tom informovalo na sociálnej sieti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Oceňujem a plne podporujem prácu riadnych živnostníkov. Na Slovensku však máme aj najväčší podiel takzvaných nútených alebo fiktívnych živnostníkov spomedzi krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, a to je problém. Ide totiž o ľudí pôsobiacich na živnosť na pracovnej pozícii, na ktorej by mali byť v riadnom pracovnom pomere,” priblížil Tomáš.

Živnostníci prichádzajú o zamestnanecké výhody

Doplnil, že pracujúci sú k živnosti často donútení svojimi zamestnávateľmi, čím prichádzajú o niektoré pracovnoprávne benefity, ako je napríklad dovolenka, riadna PN alebo kompenzácia za úraz na pracovisku.

 

Niektorým ľuďom to podľa neho zase vyhovuje najmä z dôvodu vyššieho čistého príjmu, avšak väčšina z nich pre nízke odvody dostane minimálny dôchodok.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Minister chce hľadať riešenie v spolupráci so živnostníkmi

Tomáš chce nájsť spolu so zástupcami živnostníkov a zamestnávateľov riešenia pre ľudí, ktorí sa nachádzajú v situácii, že si musia namiesto riadneho pracovného pomeru zvoliť nútene živnosť.

Riešenia chceme hľadať spoločne a budeme sa aj pýtať ľudí, ktorí sa ocitli v takejto situácii, či im viac vyhovuje práca na živnosť, alebo chcú riadny zamestnanecký pomer,” uzavrel.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: