Populárne kúpalisko sa topí v problémoch. Hygienici zakázali kúpanie až v 4 bazénoch

  • Na konci júla 2024 RÚVZ v Nových Zámkoch odobral z bazénov na kúpalisku Podhájska vzorky.
  • Kúpalisko na sociálnej sieti uvádza, že nápravné opatrenia už vykonalo.
Novinky Populárne kúpalisko sa topí v problémoch
Populárne kúpalisko sa topí v problémoch. Zdroj: Unsplash/Stas Ostrikov
BitmarketsBitmarkets

Kúpalisko Podhájska je v problémoch. Portál Topky poukázal na to, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nových Zámkoch zakázal kúpanie až v štyroch tamojších bazénoch. Podľa kúpaliska ide o nezmysel. Bazény sú tak aj naďalej v prevádzke.

Zaujímavé je, že tento problém nenastal prvýkrát. Už pred niekoľkými rokmi Slovenská inšpekcia životného prostredia upozornila na to, že kúpalisko čerpalo vodu z geotermálneho vrtu. Túto vodu kúpalisko následne využívalo v bazénoch bez toho, aby malo platné oprávnenie. SIŽP tiež podotýka, že kúpalisko dlhé roky vypúšťalo znečistenú geotermálnu vodu z bazénov odpadovými rúrami do potoka Liska.

Uzatvorenie bazénov

V dôsledku toho muselo kúpalisko v roku 2020 uzavrieť bazény. Otvorené mohli zostať len tie, v ktorých bola bežná voda.

Na konci júla 2024 RÚVZ v Nových Zámkoch odobral z bazénov na kúpalisku Podhájska vzorky. Výsledky ukázali, že niektoré hodnoty sú nevyhovujúce. Išlo napríklad o vyššie koncentrácie mikrobiologických parametrov, na základe čoho hygienici zakázali kúpanie v štyroch bazénoch.

Návštevníci by sa tak nemali kúpať v ochladzovacom bazéne v celoročnej časti kúpaliska, v oddychovom prednom bazéne v sezónnej časti, v detskom termálnom bazéne a v sedacom bazéne. Ľudia by mali tieto nariadenia rešpektovať, až kým kúpalisko chybu nenapraví a nepreukáže zlepšenie podmienok.

Kúpalisko však na sociálnej sieti uvádza, že nápravné opatrenia presne podľa pokynov už vykonalo. Medzi tieto opatrenia patrí kompletné vypustenie bazénov, ich mechanické i chemické čistenie a opätovné napustenie. Kúpalisko malo tieto opatrenia vykonať hneď po tom, čo sa o zlých výsledkoch dozvedelo.

Kúpalisko je aktuálne otvorené.

Nasledovalo odobratie nových vzoriek vody akreditovaným laboratóriom. Keďže terénne ukazovatele boli v poriadku a opatrenia boli z našej strany splnené, bazény prevádzkujeme naďalej. Od odberov prostredníctvom RÚVZ ubehlo už niekoľko dní a voda bola za ten čas vymenená už 4 krát, čím vždy zabezpečujeme zdraviu prospešnú kvalitu vody pre našich návštevníkov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TopkyTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.